4 milyon turisti ağırladı

4 milyon turisti ağırladı

Ay­dın Va­li­li­ği, 2009 yı­lın­da Ay­dın’a yer­li ve ya­ban­cı 4 mil­yon tu­ris­tin gel­di­ği bil­di­ril­di.

Ger­çek Ga­ze­te­si
Ay­dın"da 2009 yı­lın­da tu­rizm ve­ri­le­ri bir ön­ce­ki yı­la oran­la ar­tış gös­ter­di. 2009 yı­lı tu­rizm ve­ri­le­ri­ni açık­la­yan Ay­dın Va­li­li­ği, 2009 yı­lın­da Ay­dın"a yer­li ve ya­ban­cı 4 mil­yon tu­ris­tin gel­di­ği bil­di­ril­di. Tu­rist­le­rin ra­hat­sız edil­me­le­ri ön­len­me­si ama­cıy­la ya­pı­lan ça­lış­ma­lar çer­çe­ve­sin­de il ge­ne­lin­de 18 iş­ye­ri­ne ge­çi­ci ka­pat­ma ce­za­sı ve­ril­di­ği öğ­re­nil­di.
Tu­rizm çe­şit­li­li­ği açı­sın­dan ol­duk­ça zen­gin olan Ay­dın"da Ay­dın, Mi­let ve Af­ro­di­si­as mü­ze­le­ri­ne bağ­lı zi­ya­re­te açık 8 adet ören ye­ri bu­lu­nu­yor. Ay­dın il sı­nır­la­rı içe­ri­sin­de­ki Mü­ze ve ören yer­le­ri­ne 2008 yı­lın­da 588 bin 210 ki­şi zi­ya­ret edip, 684 bin 619 TL ge­lir el­de edi­lir­ken, 2009 yı­lın­da ise mü­ze ve ören yer­le­ri­ne 598 bin 52 ki­şi zi­ya­ret edip, 792 bin780 TL ge­lir el­de edil­di. Bir ön­ce­ki yı­la gö­re zi­ya­ret­çi sa­yı­sın­da 9 bin 842 ki­şiy­le yüz­de 2"lik ve ge­lir ba­kı­mın­dan 108 bin 161 TL ile yüz­de 16"lık ar­tış ol­du­ğu bil­di­ril­di. Zi­ya­ret­çi sa­yı­sı­nın art­ma­sı, Ay­dın"da tu­riz­min ge­liş­me­si ve çe­şit­len­di­ril­me­si ba­kı­mın­dan il ge­ne­lin­de Di­dim, Mi­let, Pri­ene, Mag­ne­si­a, Tral­le­is, Ala­ban­da, Nysa, Af­ro­di­si­as, Ku­şa­da­sı Ka­dı Ka­le­si, Alin­da ve Te­pe­cik Hö­yü­ğü ol­mak üze­re top­lam 11 yer­de ka­zı ça­lış­ma­la­rı de­vam et­mek­te.
Tu­rizm ve­ri­le­ri hak­kın­da bil­gi ve­ren Ay­dın Va­li­si Hü­se­yin Av­ni Coş, “Ku­şa­da­sı Li­man"ın­dan İli­mi­ze ge­miy­le gi­riş ya­pan tu­rist sa­yı­sı 2008 yı­lın­da 604 bin 914 iken, 2009 yı­lın­da yüz­de 3"lük ar­tış­la 622 bin 2 ol­muş­tur. 2008 yı­lın­da yüz­de 50,8 olan tu­rizm iş­let­me bel­ge­li otel­le­rin do­lu­luk ora­nı ise 2009 yı­lın­da yüz­de 51,7"ye ulaş­mış­tır. 2009 yı­lın­da Ay­dın ili­ne ge­len yer­li ve ya­ban­cı tu­rist sa­yı­sı­nın yak­la­şık dört mil­yon ol­du­ğu tah­min edil­mek­te­di­r” de­di.

HA­NUT­ÇU­LA­RA
GE­ÇİT YOK
Tu­rist­le­rin ra­hat­sız eden ha­nut­çu­lar ve ya­sa dı­şı fa­ali­yet gös­te­ren iş­let­me­ler ko­nu­sun­da sı­kı ça­lış­ma­la­rın ya­pıl­dı­ğı­nı ifa­de eden Va­li Coş, “2009 yı­lın­da ya­pı­lan se­ya­hat acen­te­le­ri ve reh­ber de­ne­tim­le­rin­de yö­net­me­lik­le­re uy­ma­yan 93 adet fa­ali­yet tes­pit edil­miş, bun­la­rın 22"si ka­çak tur, 3"ü vi­ze­siz ve ko­kart­sız reh­ber, 68"i ise ek­sik bel­ge­den iş­lem gör­müş, il­gi­li­ler hak­kın­da ida­ri ve ya­sal iş­lem­ler baş­la­tıl­mış­tır. Ha­nut­çu­luk­la il­gi­li ola­rak 15 iş­ye­ri­ne top­lam 27 gün ka­pat­ma, 3 iş­ye­ri­ne 84 gün ge­çi­ci fa­ali­yet­ten men ce­za­sı ve­ril­miş­tir. Ay­dın sı­nır­la­rı içe­ri­sin­de ka­çak acen­te­ci­lik fa­ali­yet­le­ri hak­kın­da ge­len tüm ih­bar­lar anın­da de­ğer­len­di­ril­miş ve ka­çak acen­te­ci­lik fa­ali­yet­le­ri en aza in­di­ril­miş­tir. Te­lif hak­la­rı ile il­gi­li ya­pı­lan de­ne­tim­ler­de ise 25 iş­ye­ri de­net­len­miş, 566 adet ban­drol­süz ve kor­san ki­tap ele ge­çi­ril­miş ve sav­cı­lı­ğa suç du­yu­ru­sun­da bu­lu­nul­muş­tu­r” şek­lin­de ko­nuş­tu.
2009 yı­lın­da Ay­dın"da kül­tür ve tu­rim ala­nın­da ya­pı­lan ya­tı­rım­lar­la il­gi­li bil­gi­de ve­ren Va­li Hü­se­yin Av­ni Coş, “2009 yı­lın­da ya­pım ça­lış­ma­la­rı ta­mam­la­na­rak, Kül­tür ve Tu­rizm Ba­ka­nı Sa­yın Er­tuğ­rul Gü­nay ta­ra­fın­dan res­mi açı­lı­şı ya­pı­lan ve ili­mi­ze ka­zan­dı­rı­lan Ay­dın Kül­tür Mer­ke­zi ol­muş­tur. Ay­dın Kül­tür Mer­ke­zi Komp­lek­si bün­ye­sin­de; İda­ri bü­ro­lar, iki adet atöl­ye, mü­zik ve ba­le sa­lon­la­rı, Gü­zel Sa­nat­lar Ga­le­ri­si, iki adet ti­yat­ro sa­lo­nu ile ço­cuk kü­tüp­ha­ne­si bu­lun­mak­ta­dır. İli­miz Di­dim il­çe­si Ba­lat Kö­yü sı­nır­la­rı için­de bu­lu­nan ve yı­kıl­ma teh­li­ke­si ne­de­niy­le zi­ya­re­te ka­pa­tı­lan Mi­let Mü­ze­si"nin ye­ni bi­na in­şa­atı ta­mam­lan­mış olup, zi­ya­re­te açıl­ma­sı için teş­hir ve tan­zim ça­lış­ma­la­rı de­vam et­mek­te­di­r” de­di.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.