5 İlin Valisi birlikte Yörük Ali Efe Müzesi’ni ziyaret etti

5 İlin Valisi birlikte Yörük Ali Efe Müzesi’ni ziyaret etti

5 İlin Valisi birlikte Yörük Ali Efe Müzesi’ni ziyaret etti

Gerçek Gazetesi
Büyük Menderes Nehri ve havzasındaki kirliliğin önlenmesi konusunda kararlar almak üzere bugün Aydın'da bir araya Aydın, Denizli ve Uşak valileri ile misafir olarak bu ilde bulunan Afyonkarahisar ve Amasya valileri birlikte ildeki milli mücadele dönemine ait bazı yerleri gezdi. Gezi programına Aydın Valisi Mustafa Malay, Uşak Valisi Kayhan Kavas, Amasya Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Denizli Valisi Hasan Canpolat, Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Selami Hatipoğlu, DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, Sultanhisar Kaymakamı Orhan Mardinli, Yenipazar Kaymakamı Ünal Kılıçarslan, Sultanhisar Belediye Başkanı Fazıl Törün, Yenipazar Belediye Başkanı Zafer Savcı ve davetliler katıldı.
Toplantının ardından ilk önce Sultanhisar İlçesi'nde bulunan Malgaç Baskını Anıtı'nı ziyaret eden heyet daha sonra aynı zamanda milli mücadele kahramanı Yörük Ali Efe'nin torunu olan Vali Kayhan Kavas'ın davetlisi olarak Yenipazar İlçesi'nde bulunan Yörük Ali Efe Evi Müzesi'nde incelemelerde bulundu. Burada konuklarını ağırlayan Vali Kavas, bir sürpriz yaparak yıllar önce annesi Saniye Kavas ile birlikte çekilen resimlerini müzeye bağışladı.
Dedesinin mezarı başında dua eden Kavas müzenin kapısının önünde meslektaşlarına 1990 yılına kadar oturulmakta olan bu binanın çıkan yangından sonra özelliği hiç bozulmadan nasıl restore edildiğini anlattı. Dedesi ve ailesiyle olan çocukluk anılarını anlatan Kavas, misafirlerini müzenin içerisinde gezdirerek; sergilenen resimler, odalar, eşyalar ve kütüphane hakkında bilgiler verdi.
Gezi programı hakkında yöneltilen soruları cevaplandıran Uşak Vasi Kayhan Kavas, milli mücadele sırasında en önemli mücadelelerin Aydın'da verildiği söyledi. Yörük Ali Efe Evi Müzesi'nin verilen tüm mücadeleleri yansıtan önemli bir eser olduğunu ifade eden Kavas, Aydın'da buna benzer bir çok eser olduğuna değindi. Bu eserlerin sayısının çoğaltılması gerektiğini belirten Kavas, Bu eserler bizim tapularımızdır. Bu tapuları gelecek nesillere ulaştırmalıyız. Ben de bugün yaptığımız toplantının ardından valilerimize benim için büyük bir öneme sahip olan ve ailemin yaşadığı evi gezdirmek istedim. Müzenin geçen onca yıla rağmen hale bakımlı olarak kalmasında vesile olan tüm yetkililerimize teşekkür ediyorum dedi.
Aydın Valisi Mustafa Malay da konuşmasında, Yörük Ali Efe'nin Aydın ve ülkenin gururu olduğuna işaret etti. Bu nedenle valilik olarak Yörük Ali Efe'ye ait eselere büyük önem verdiklerini kaydeden Malay, Sayın valilerimizle birlikte burayı ziyaret ederek, milli mücadele şehitlerimizi andık ve onlar için dua ettik. Ben gelen tüm misafirlerimize burayı göstermeye çalışıyorum diye konuştu.
Yörük Ali Efe Müzesi'ni ilk kez göme fırsatı bulanan Amasya Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ve Denizli Valisi Hasan Canpolat ise gördükleri manzaradan çok etkilendiklerini ifade ettiler. Yörük Ali Efe'nin halkı etkileyerek önemli bir sivil direnişi başlattığına işaret eden Lekesiz, milli mücadelenin başlatılmasında önemli bir görev üstlenen bu kişilerin yaşadığı yerleri görmekten dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu açıkladı.
Vali Kayhan Kavas'ın müzenin oluşturulmasında büyük emekleri olduğuna değinen Canpolat da, ülkeye hizmet eden insanlara ait eserlerin korunmasının çok önemli olduğundan söz etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.