55 yıldır mesleğini yaşatmaya çalışıyor

55 yıldır mesleğini yaşatmaya çalışıyor

Aydın’ın Nazilli ilçesinde yok olmaya yüz tutmuş el sanatları arasında yer alan saraçlık mesleğinin ustalarından 65 yaşındaki Ali Rıza Yapucu, gelişen teknolojiye rağmen 55 yıldır yaşatmaya çalışıyor.

Saraçlık mesleğine çocuk yaşta eşek eğeri yaparak başladığını söyleyen usta Yapucu, “Nazilli’de bunu devam ettirmeye çalışan son kişiyim. Çırak olarak da kimse bu mesleğe heves etmedi. Kendi çocuklarım bile çırak olarak çalışmadı. Benden sonra bu mesleğin yok olmasından korkuyorum. Ben olmasam Nazilli’deki 60 köye kim hizmet verecek. At eğeri yapmayı öğrenerek başladığım meslekte, at hamudu, eğer, semer ve kantarma da yapıyorum” dedi.
“TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞTÜK”
Yıllar önce ulaşımın binek hayvanları ile sağlandığını ifade eden Yapucu, şuanda ise bu durumun yerini araçların aldığını ifade etti. Eskiden trafikte at arabaların dahi olduğunu belirten Yapucu, “Artık bunların hiçbiri kalmadı. At koşanların sayısı da gün geçtikçe azalıyor. Gün geçtikçe mesleğimiz yok olmaya yüz tutuyor. Teknolojiye yetişmemiz zaten mümkün değil. Fakat köylerde yine çiftçilerimiz yine engebeli arazilerde at ile tarım yapıyor. Bu köylülerimizden yine de rağbet görüyoruz. Sezonluk para kazanıyor. Yılın tamamında para kazanamıyoruz. Bunun için araçlık mesleğimin yanında perde ve çadır da dikerek ek gelir sağlamaya çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.