“8 Mayıs Dünya Talasemi Günü”

“8 Mayıs Dünya Talasemi Günü”

“8 Mayıs Dünya Talasemi Günü”

Gerçek Gazetesi
İmdat GÜÇLÜ
İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ersev Kuyucu 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü nedeniyle yaptığı açıklamada hastalığa dikkat çekerek, tedavi ve önlenebilirliği hakında bilgiler verdi.
Dr. Kuyucu"nun açıklaması şöyle, “8 Mayıs, Dünya Talasemi Günü olarak kutlanmaktadır. Talasemi (Akdeniz Anemisi), öncelikle Akdeniz bölgesinde görülmesine rağmen, göçlerle yayılması sonucunda dünyanın her ülkesinde görülmeye başlayan kalıtsal bir kan hastalığıdır.
Anne ve babadaki genlerin hastalıklı olup olmamasına bağlı olarak; çocukta talaseminin şu tiplerinden biri görülür:
1- TALASEMİ MİNÖR (AKDENİZ ANEMİSİ TAŞIYICILIĞI): Bu bireyler tamamen sağlıklıdır ve hafif derecede kansızlık dışında sorunları olmaz.
2- TALASEMİ MAJÖR (HASTA TİPİ): Akdeniz Anemisi olarak da bilinir. 3-4 aylıktan başlayan, sürekli kan nakli gerektiren çok ciddi bir kan hastalığıdır. Bu çocuklar kendileri için gerekli hemoglobini yeterli miktarda yapamazlar. Halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, huzursuzluk, karaciğer ve dalak büyümesi sonucu karın şişliği, sık sık ateşlenme, yüz ve kafa kemiklerinden başlayarak kemiklerde değişiklik ve tipik bir yüz görünümü ortaya çıkar.
3- TALASEMİ İNTERMEDİA (HAFİF HASTALIK TİPİ): Taşıyıcılar gibi tamamen sağlıklı olmayan, hastalık belirtileri genellikle ileri yaşlarda başlayan, kan gereksinimleri daha az olan hastalığın hafif tipidir.
Talasemi taşıyıcılığı nesilden nesile aktarılan ırsi bir özelliktir, hastalığa dönüşmez ve başkalarına da bulaşmaz. Bu bireyler, tamamen sağlıklıdır. Bazı talasemi taşıyıcılarında solukluk ve halsizlik olabilir, toplumda en sık görülen demir eksikliği anemisi ile karıştırılarak gereksiz yere uzun süreli demir tedavisi alırlar. Talasemi taşıyıcılarına herhangi bir tedavi gerekmez, çok halsiz olduklarında Folik asit ve Çinko desteği önerilmektedir.
Eğer ebeveynlerden ikisi de taşıyıcı ise doğacak her çocuk; % 25 olasılıkla sağlıklı, % 50 olasılıkla kendileri gibi taşıyıcı ve % 25 olasılıkla da hasta olabilir. Ebeveynlerin yalnız biri taşıyıcı ise doğacak her çocuğun; % 50 sağlam, % 50 taşıyıcı olma ihtimali vardır.
Talasemi hastaları, her ne kadar düzenli tedavi ve izlem ile normale yakın bir yaşam sürsede , Talasemi zor ve pahalı bir hastalıktır. Buna karşın Talasemi, toplum eğitimi, evlilik öncesi tarama ve doğum öncesi tanı testleri ile önlenebilen bir hastalıktır.
Talaseminin önlenmesi için akraba evliliklerinden kaçınılmalı, evlilik öncesi tarama testleri yaptırarak, sağlık kontrollerinden geçilmeli, eğer çiftlerin her ikisi de Talasemi taşıyıcısı ise çocuk sahibi olmadan önce mutlaka yetkili merkezlerden genetik danışmanlık alarak doğum öncesi yapılması gereken tetkikler tamamlanmalı ve gebelik bu şekilde planlanmalı ayrıca gebelikte de gerekli testleri yaptırılarak gebeliğin takibi sürdürülmelidir”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.