Aday adayları belli olmaya başladı




2009 yılı mart ayında yapılacak yerel seçimlere 9 ay kaldı.


Kapatılma davasıyla boğuşan AKP’nin kurmaylarının alacağı erken seçim kararıyla, yerel ve genel seçimler birlikte yapılabilir.


Ülkemizi yönetecek başbakan ve kadrolarını, yaşadığımız şehri yönetecek belediye başkanı ve ekibini belirleyeceğiz.




***


Yerel gazeteciler olmamız nedeniyle, 5 yıl boyunca bizi ve yaşadığımız şehri yönetecek kadrolar konusunda daha çok ilgiliyiz. İki seçim bir arada olursa ister istemez daha çok bu yönde yazıp çizeceğiz.




***


Bir çok belediye başkan aday adayının ismi siyasi kulislerde konuşuluyor. Aday adaylıkları söz konusu olmayan isimlerde kamuoyuna lanse ediliyor. Zaman zaman öyle isimler belediye başkan aday adayı olarak gündeme getiriliyor ki, işin ciddiyeti kaçıyor. Böyle olunca da okuyucular yazılanlara itibar etmiyor. Hatır için (hiç bir parti ile görüşmesi olmadığı halde) siyasi vizyonu olmayan isimleri, siyasi otorite ve güç olan isimlerle birlikte anıyorlar. Hiç bir gerçeklik payı olmaksızın; bazı isimler, bazı partilerin aday adayıymış gibi gösteriliyor.




***


Geçtiğimiz hafta sonu işadamı Metin Yavuz’un ismi AKP adayı olarak gündeme geldi. Kendisine telefon aracılığıyla ulaştım ve haberin doğru olup olmadığını sordum. Haberi kamuoyuna duyuran gazetecinin kendi yorumu olduğunu söyleyerek, “Ne gazeteciyle böyle bir konu da görüşmem oldu, ne de bu siyasi partinin Söke’deki temsilcileriyle böyle bir anlaşma için masaya oturduk. Tamamen benim dışımda gelişmiş bir durum.” dedi.


Ben de; Metin Yavuz’un AKP’den, MHP’den ve ANAP’tan aday olacağı yönünde duyumlar alıyorum. İnanıyorum ki, Metin Yavuz günü gelince bir partiden aday olacaktır. Bu parti, “AKP mi, MHP mi, ANAP mı olur!” derseniz sadece takip ettiğim siyasi gelişmeler ışığında tahmin yürütüyorum. Kendi görüşlerim nezdinde yorum yapıyorum. Bu yorumu da yaptığım araştırmalar doğrultusunda kamuoyuyla paylaşıyorum.


Benim görüşüme göre; ANAP’lı olan Metin Yavuz MHP’den aday adayı olur. Söke Teşkilatı ve MHP Genel Merkezi’nin uygun görmesi halinde de MHP adayı olarak Söke seçmeninin huzuruna çıkar. ANAP’tan adaylığına kesin gözüyle baktığım Metin Yavuz’un MHP adayı olması halinde ANAP’ın Söke’de seçimlere katılmayacağına inanıyorum. 2007 genel seçimlerinin Söke’de 1. partisi olan MHP, Metin Yavuz ve dolayısıyla ANAP oylarıyla zafere ulaşabilir.


Bildiğim ve gördüğüm şu ki, Metin Yavuz ismi üç partiden de anılmaktadır. MHP’de de Metin Yavuz’u partiye kazandırma yönünde çabalar var. Formül hayata geçerse MHP seçime iddialı girer.


Metin Yavuz isminin üç partiye de yakıştırılması ciddi bir aday olduğunu göstermektedir.




***


“Söke’de diğer partiler ne yapar!” derseniz sadece CHP ve AKP’yi yorumlamak istiyorum. Nedenine gelince: Diğer partiler sessizliklerini koruyorlar.


AKP ve CHP için şu görüşlere sahibim...




AKP: AKP İlçe Başkanı ve İl Genel Meclisi Üyesi Ali Güzelyağdöken; kapatılmazsa AKP’nin ya da kurulacak yeni partinin adayı olarak seçimlere katılır. 2007 yılı Milletvekilliği seçimlerinde üst sıralardan aday olabilecekken feragatta bulundu ve İl Başkanı Mehmet Erdem’in önünü açtı. Ancak, 2009 yerel seçimlerinde kimsenin önünü açmayı düşüneceğini sanmıyorum. AKP’nin mutlak adayı Ali Güzelyağdöken olur. MHP-ANAP adayı Metin Yavuz ve CHP adayı Necdet Özekmekçi ile kıyasıya bir mücadeleye girer. AKP’nin Ali Güzelyağdöken varken aday arayışına girmesi maceraya atılmak olur. Ali Güzelyağdöken AKP’yi seçimlerde en iyi şekilde temsil edecek adaydır.


CHP: Necdet Özekmekçi sürpriz bir şekilde çekilebilir de, “Yola devam da diyebilir!” Çünkü, başta kendi partililerinin eleştirilerini alıyor. Erkan Polat başkanlığındaki 2.5 aylık yönetimin düşmesini sağlaması başlı başına bir hataydı. Parti içinde muhalefet çemberi her geçen gün genişliyor. Seçimlere 9 ay gibi kısa bir süre kala borçlu su abonelerinin sularının kesilmeye başlanması eksi yazıyor. Su borcunu ödeyemeyen seçmen, bir de açma kapama adı altında 20 YTL. ödemek zorunda kalıyor. Tepki büyük. İşi zor olmakla birlikte, yerel iktidar olmanın verdiği avantaja sahip.




***


AKP genel, CHP yerel iktidar partileri. MHP ise, Söke’de 1. parti olmanın verdiği avantaja sahip. Yani, üç büyük parti güçlü adaylarla Söke halkının önüne çıkacak ve 5 yıllığına göreve talip olacaklar. Seçmen kimi göreve layık görür bilemeyiz. Bu isimlerle seçime girilirse kıran kırana bir mücadele yaşanacağı kesin. Üç isimde başkanlık koltuğunun hakkını verecek kapasitede.


Gelecek günler ne gösterir, hangi partiler hangi adaylarla yola çıkar bilinmez. Bugünkü tabloya göre, bu yorumu yaptım.


Sağlıcakla kalın...

Önceki ve Sonraki Yazılar