“Adet düzensizliğini basite almayın”

“Adet düzensizliğini basite almayın”

“Adet düzensizliğini basite almayın”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Kadriye Uğurlu, kadınlarda adet düzensizliğinin hastalık habercisi olabileceğini belirterek kadınların adet düzensizliğini basite almamasını tavsiye etti. Adet düzensizliği yaşayan kadınların hekime gitmesini tavsiye eden Dr. Uğurlu “Stres, yeme bozuklukları gibi nedenler adet düzenini bozabilir. Bu anlamda adet düzensizliği yaşayan kadınların bu sağlık sorununu mutlaka önemsemesi gerekir" dedi.
Kadınların birçoğunda görülen bu sorunu “adet düzensizlikleri ve tedavi yöntemleri” başlığı altında açıklayarak ilgilileri bilgilendiren Liva Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kadriye Uğurlu “Adet görmeme yani amenore aslında hastalık değil, belirtidir” dedi. Op. Dr. Uğurlu, “Bir genç kız 16 yaşına kadar hiç adet görmemiş ise buna ‘primer amenore’ adı verilir. Normal adet gören bir kadın adet görmemeye başlarsa ve hamile değilse buna ‘sekonder amenore’ denir. Amenore sebepleri arasında fiziksel veya psikolojik stres, aşırı egzersiz ve anoreksia nervosa gibi yeme bozuklukları sayılabilir. Polikistik over sendromu olan kadınlarda da uzun süre adet görmeme yaşanabilir. Ayrıca amenore menopozun önemli bir belirtisidir” dedi.
Adet görmeme ya da düzensiz adet durumunda mutlaka doktora başvurulması gerektiğini ifade eden Dr. Kadriye Uğurlu, “16 yaşına gelmiş ve hiç adet görmemiş genç kızlar mutlaka doktora başvurmalıdır. Yeni adet görmeye başlayan genç kızlarda ilk iki yıl menstruasyon her ay düzenli gelmeyebilir anca yaş ilerledikçe düzene girmesi gerekir. Düzensizlik devam ederse polikistik over sendromu ya da tiroit hormon bozukluğu olmadığından emin olmak için hormon tetkiklerini görmekte fayda vardır. 20-30 yaşlarında bir kadın önceden düzenli adet görüyorken adet gecikmeleri başlamışsa mutlaka hormon tetkiklerine bakılmalıdır. Çünkü hiç tahmin etmeyeceğimiz şekilde, bazı kadınlarda yumurtalık rezervleri erken tükenmektedir. Buna ‘prematür ovaryan yetmezlik’ adı verilmektedir” ifadelerine yer verdi.
“YUMURTALIK KİSTLERİ ADET DÜZENSİZLİĞİ İLE KENDİNİ GÖSTEREBİLİR”
Adet düzensizliğinin çeşitli hastalıkların belirtisi olabileceğini de kaydeden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Kadriye Uğurlu, “Yumurtalıktaki iyi huylu kistler kendilerini adet düzensizliği belirtisiyle gösterebilir. Bunlar adet görmeme ya da ara kanama gibi farklı şekillerde olabilir. Bu kistlerin büyük bir kısmı fonksiyonel kist adını verdiğimiz birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolan kistler iken, bazıları cerrahi girişim gerektiren farklı yapıda kistler olabilir“ diye konuştu.
Opr. Dr. Kadriye Uğurlu, adet düzensizliğinin işaret ettiği rahatsızlıklardan birinin de miyomlar olduğuna dikkat çekerek, “Bazı miyomlar hiçbir belirti vermeyip tedavi gerektirmeyebilir. Ancak bazı miyomlar adet kanamasının şiddetli olmasına, bazen de iki adet dönemi arasında ara kanamalar olmasına sebep olabilir. Bu nedenle mutlaka önemsenmelidir” sözlerine yer verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.