ADÜ 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ‘Kadın ve Aşk’ı konuşacak

ADÜ 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ‘Kadın ve Aşk’ı konuşacak

ADÜ 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ‘Kadın ve Aşk’ı konuşacak

Gerçek Gazetesi
Dünya"da 1910 yılından beri kutlanan ancak Türkiye"de henüz çeyrek asırlık geçmişe sahip olan 8 Mart Dünya Kadınlar günü için Aydın"da hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Kadın dernekleri tarafından 8 Mart günü dolayısıyla çeşitli hazırlıklar yapılırken Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ise 8 Mart"ta "Kadın ve Aşk"ı konuşacak.
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Çağdaş Akdeniz Dilleri ve Kültürleri Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından "kadın ve Aşk" konulu konferans düzenlendi. Prof. Dr. Duran Nemutlu"nun konuşacağı konferans saat 14.00"te Atatürk Kongre Merkezi Miletos Salonu"nda gerçekleştirilecek.
8 MART KADINLAR
GÜNÜ"NÜN ORTAYA
ÇIKIŞI VE GEÇMİŞİ
Kadınlara özgü bir günün var olması düşüncesi ilk kez, 26-27 Ağustos 1910"da Kopenhag"da düzenlenen Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansında ortaya atılan "8 Mart Dünya kadınlar Günü" yaklaşık bir asırlık geçmişe sahip.
İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde kutlanması yasaklanan Kadınlar Günü, 1960"lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri"nde de kutlanılmaya başlamasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1977 yılında 8 Mart"ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kabul etti.
Çeşitli kaynaklara göre Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1800'lü yıllarda bir tekstil fabrikasında daha iyi çalışma koşulları için greve giden kadın işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamayarak ölmeleriyle gündeme geldi. Yanan fabrikadan kaçmayı ve fabrikanın çevresine kurulmuş olan barikatları aşmayı başaramayan 129 kadın işçi yanarak ölür. Aynı yıl diğer endüstri kollarındaki kadınlar da mücadeleye devam ederler. Kadınların yürüttükleri mücadelenin temelinde seçme ve seçilme hakkı, günlük çalışma saatlerinin, koşullarının ve ücretlendirmenin yeniden düzenlenmesi gibi konular bulunmaktadır. Dünya Kadınlar Gününde bugün de ilk başlarda yapıldığı gibi eşitlik için, bağımsızlık için, politik haksızlıkların ortadan kalkması için, daha iyi yaşama ve çalışma koşulları elde edebilmek için çalışılıyor.
”TÜRKİYE"DE 8 MART”
Türkiye"de ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlayan 8 Mart, 1975 yılında daha yaygın olarak kutlandı ve sokağa taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programında Türkiye de etkilenmiş, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapılmıştır. 1980 askeri darbesinden sonra dört yıl anılmadı 8 Mart. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından Dünya Kadınlar Günü kutlanmaya başlandı. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.