ADÜ'de AKUT lösemili hastaya kök hücre nakli yapıldı

ADÜ'de AKUT lösemili hastaya kök hücre nakli yapıldı

ADÜ'de AKUT lösemili hastaya kök hücre nakli yapıldı

Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde yatmakta olan akut lösemili bir hastaya kök hücre nakli gerçekleştirildi.
Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Zahit Bolaman ve Doç. Dr. İrfan Yavaşoğlu’nun ekibi tarafından gerçekleştirilen nakil için hastanın kardeş ve akrabalarından uyumlu kök hücre bulunamaması üzerine Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi’ne (TÜRKKÖK) başvuruldu. Akraba olmayanlar arasında doku uyumu gösteren kök hücre olasılığı 25 binde bir ihtimalken TÜRKKÖK’ten hasta ile uyumlu kök hücre bulunduğu rapor edildi. Gönüllü bağışçıdan elde edilen kök hücre, nakil edilerek hasta tedavi edildi. ADÜ’de TÜRKKÖK’ten temin edilerek gerçekleştirilen kök hücre nakli, Türkiye’nin 43’üncü nakli olarak tarihe geçti.
Bunun yanı sıra ADÜ Hastanesi, akraba dışı kök hücre nakli olarak adlandırılan bu işlemi Ege Bölgesi’nde gerçekleştiren ikinci üniversite hastanesi olurken, dört yataklı bir ünite olarak hizmet veren kök hücre nakil ünitesi, Hematoloji Bilim Dalında 2001 yılından bu yana 300 hastaya kendinden (otolog), kardeş veya akrabadan (allojenik) veya akraba dışından (akraba dışı allojenik) kök hücre nakli yaptı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.