ADÜ'de “Bilim ve Medeniyetmiz” söyleşisi düzenlendi

ADÜ'de “Bilim ve Medeniyetmiz” söyleşisi düzenlendi

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Bilim ve Medeniyet Topluluğu ile Akademik Düşünce Topluluğu, “Bilim ve Medeniyetimiz” konulu söyleşi düzenledi.

ADÜ Bilim ve Medeniyet Topluluğu, Akademik Düşünce Topluluğu ile birlikte ADÜ Atatürk Kongre Merkezi Miletos Salonunda “Bilim ve Medeniyetimiz” konulu söyleşi düzenledi. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Nükleer Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üyesi Prof. Dr. Orhan İçelli’nin konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.
Kuantum fiziğinin sosyal hayata uzanımı, kuantum düşünce yöntemi, bilmek, medeniyetin göstergeleri, bilim ve medeniyet ikilemi gibi konuların ele alındığı söyleşide Prof. Dr. Orhan İçelli, deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Kuantum Fiziği hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Orhan İçelli, Kuantum Fiziğinin kesinliklerin değil, olasılıkların “ya olur, ya olmazın” değil “hem olur, hem olmazın” bilimi olduğunu söyleyerek Kuantum fiziğinin yaşayan en büyük temsilcilerinden Amerikalı Fizikçi Dr. Alan WOLF’un Kuantum fiziğindeki her şeyin tıpkı tasavvuf inanışındaki gibi “bir” olduğunu, ayrılık fikrinin ise sadece bir illüzyon olduğunu savunan demecine atıfta bulundu. İçelli, Wolf’un, tanrı tanımını yaparken “bilinci maddeye çeviren” diyerek açıklayıp tasavvuftaki misal âleminin gerçek öz olan mana âleminin bir yansıması olduğu inanışıyla bağ kurmasına dikkat çekti.
Öte yandan toplumun geçmişiyle ilgili birikimlerine kültür geleceğiyle ilgili tasavvurlarına ise medeniyet denilebileceğini ifade eden Prof. Dr. İçelli, medeniyetin en büyük göstergesinin de “Gülümseyen yüz” olduğunu söyleyerek , “İnsanların yüzü gülümseyebiliyorsa, yaşanan hayat zarafet bulmuşsa işte o zaman bir medeni hayatı ortaya çıkarmışsınız veya yaşıyorsunuz demektir” ifadelerini kullandı.
Etkinliğin sonunda ADÜ Aydın Meslek Yüksek Okulu Öğretim Elemanı ve de aynı zamanda Bilim ve Medeniyet Topluluğu Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Özel Sebetci, katkılarından dolayı Prof. Dr. Orhan İçelli’ye teşekkür plaketi ve çiçek verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.