Akdeniz Foku Kuşadası Körfezi'ne bırakıldı

Akdeniz Foku Kuşadası Körfezi'ne bırakıldı

Akdeniz Foku Kuşadası Körfezi'ne bırakıldı

Kuşadası Körfezi’nde avlanan bir balıkçı teknesine çıkan nesli tükenmekte olan Akdeniz foku çevrecileri harekete geçirdi. Dünyanın en nadir 12 memeli türü arasında gösterilen Akdeniz foku balıkçı teknesi tarafından Marina’ya getirildi. Burada uzmanların yaptığı kontrollerin ardından denize geri bırakıldı.
Kuşadası Körfezi’nde balık avı yapan Özder İpek isimli Kuşadalı balıkçı, sürpriz bir misafir ile karşılaştı. Balık avı sırasında dünyada 400 tane kaldığı ileri sürülen ve nesli tükenmek üzere olan bir Akdeniz foku kendi gayretleriyle balıkçı teknesine tırmandı. Bir anda şaşkınlığına uğrayan ve daha sonra da Akdeniz foku ile karşılaştığını gören balıkçı, hemen yetkililere ve çevrecilere haber verdi. Çevreciler, balıkçıdan Akdeniz fokunu teknesiyle Kuşadası Setur Marina’ya getirmesini istedi. Hem şaşkınlığı hem de mutluluğu aynı anda yaşayan Özder İpek’i marinada çevreciler ve uzmanlar karşıladı. Akdeniz Foku Araştırma Grubu, İzmir Sualtı Araştırmaları Derneği, AKUT Kuşadası Şubesi ve EKODOSD Derneği üyesi uzmanların incelemesi ve sağlık kontrolünden geçirildi. Hasta olduğu belirlenen ve tedavisi yapılan Akdeniz foku, Özder İpek isimli balıkçının teknesiyle yeniden körfeze çıkarıldı ve açık denize bırakıldı.
Soğuk ve ılıman denizlerin kıyılarında yaşayan fokların, sıcak denizlerde çok az türleri bulunduğunu belirten uzmanlar az görünen ve Türkiye’de rastlanabilen tek türü Akdeniz foku olduğunu söylediler.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.