AKP’de, Güzelyağdöken ve Yavuz’un aday adaylığı konuşuluyor

 

 


2 Kas›m’da yap›lan AKP Söke 3. Olağan Kongresi’nde beklenen olmamış, ifladam› Metin Yavuz ve eski belediye baflkan› ‹brahim Adal›’ya rozet takılmamıştı. Böylece her iki siyasetçinin de AKP’ye üye oldukları söylentileri asılsız çıkmıştı. Geçen zamanda İbrahim Adalı’nın ismi AKP’den anılmamaya başladı. Neredeyse tüm siyasi partilerde aday adayı olarak İbrahim Adalı’nın isminin gündeme gelmesiyle gözden düştü. AKP’nin yanısıra MHP ve DSP’den de aday adayı olacağı söylentileri İbrahim Adalı isminden vazgeçilmesine neden oldu.


AKP’de baştan beri adaylığına kesin gözüyle bakılan Güzelyağdöken ve MHP’nin de istediği Metin Yavuz ismi siyasi kulislerde konuşuluyor. MHP Söke İlçe Başkanı Mehmet Zararsız beraberinde Çetin Gökkonca ve bazı yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Gerçek Gazetesi’ne yaptıkları ziyarette olumlu mesajlar vermişlerdi. Özellikle Mehmet Zararsız’ın yaptığı açıklama seçime ne kadar ciddi yaklaştıklarının göstergesiydi. “Şuana kadar iki partilimiz bize geldi ve belediye başkan aday adayı olmak istediklerini söylediler. Bu isimler Kerime İskeleli Desticioğlu ve eğitimci bir devlet memuru arkadaşımız. Yarın başka isimlerde aday adayı olabilirler. Metin Yavuz ile ayak üstü görüşmemiz oldu ve önümüzdeki günlerde görüşmek üzere randevulaştık. Aday adayları ortaya çıkacaklar ve bir şekilde biriyle seçime girilecek.” Bu sözler Mehmet Zararsız’a ait. Bu sözlerden çıkardığımız mesaj da çok açık. Mehmet Zararsız’ın yaklaşımı demokratik. Bu yaklaşımlarından dolayı kendilerini kutluyorum. Bir taraf olmamaları güzel. Aday adayı olmak isteyen herkesin önünü açıyor.


“AKP’nin 2009 yerel seçiminde belediye başkan adayı Ali Güzelyağdöken, İbrahim Adalı, Metin Yavuz, Süleyman Toyran mı olacak?” diye beklerken, iki isim kaldı.


Favori aday Ali Güzelyağdöken ve sürpriz isim Metin Yavuz.


AKP rotasını belirledi. Ufukta seçim var ve gemiyi azgın dalgalara rağmen başarılı bir şekilde karaya ulaştıracak kaptan aranıyor.


AKP’nin izlediği yolu hep taktir etmişimdir.


Daha önceki yazımda da belirttiğim gibi, Ali Güzelyağdöken AKP’nin Söke’de iktidarı ele geçirmesi uğruna her türlü özveriye hazır. İllâki “ben” demiyor ve koltuk sevdalısı değil. AKP’nin Söke’de seçimi alabileceğini biliyor ve bu fırsatı kaçırmak istemiyor.


Ancak, geçenlerde yaşanan bir gelişme beni şaşırttı. Kafamda soru işaretleri oluşmasına neden oldu.


2 Kasım’da yapılan kongre sonrasında hem AKP Söke İlçe Başkanı Mehmet Uyguntüzel hem de Ali Güzelyağdöken 09 TV’den Yılmaz Ölmez’e yaptıkları açıklamalarında, Metin Yavuz ismini zikretmişlerdi. Bu mesajlar üzerine yaptığım yorumda, “...Yani; yapılacak anket ve sonrasında da adaylarla AKP Genel Merkezi’nde gerçekleştirilecek mülâkatlar formalite gibi. Bu arada Metin Yavuz’un da kongre sonrası apar topar Ankara’ya gitmesi AKP’nin Metin Yavuz’u aday çıkaracağı söylentilerinin yapılmasına neden oldu.


Bakalım, başkan adayını anket sonucu mu yoksa AKP Genel Merkezi mi belirleyecek...” diye yazmıştım.


Fakat, bu açıklamayı yapan her iki isim de son günlerde farklı bir tutum içerisindeler. Söke Belediye Başkan aday adayı olmak isteyenlerin partiye çağırılması görevini üstlenmediler. Otuz kişilik yönetim kurulundan üç yöneticinin basın-yayın kuruluşlarını ziyaret ederek davette bulunmalarını samimiyetsiz buldum.


Bu davetin birinci ağızdan yapılmasını beklerdim.


Bugüne kadar yapılan çağrılar formaliteden ibaret miydi? Güçlü bir isim olan Metin Yavuz’un böylesi bir davete icabet etmemesi mi hesaplandı? Tek kalan Güzelyağdöken’in adaylığında seçime gidilmesi mi plânlandı? Çuvalı aday çıkarsak seçimi kazanırız hesabı mı yapılıyor?


Rüyamızda bile görsek inanmayacağımız günler geçiriyoruz. AKP’nin Aydın’da 4 milletvekili çıkarması taraflı tarafsız herkesi nasıl şaşırttıysa bugün yine benzer bir olayla karşı karşıyayız. Dinci bir partinin söke’de seçimi kazanabileceğini konuşuyoruz. 2007 genel seçiminde Söke’de ikinci parti olmayı başaran AKP’nin 2009 yerel seçimleri için de yaklaşık 6 bin kemik oya sahip olduğu tahmin ediliyor. Bu da demek oluyor ki, güçlü bir adayla başarıya ulaşılabilir. Çuvalı aday çıkarsak kazanırız düşüncesi ise hüsran yaşatır.


Kongre sonrası soluğu Ankara’da alan Metin Yavuz’un geçtiğimiz hafta cuma günü yine Ankara’ya gitmesi ve pazartesi günü Söke’ye dönmesi de siyasi kulislerde çeşitli yorumlara neden oluyor.


AKP’nin Söke’de seçime girmesi beklenen olası iki isim de seçimin yükünü kaldırabilecek güçte. Bakalım AKP Genel Merkezi hangi isimde karar kılacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar