AKP'den vatandaşa Yeni Yıl Sürprizi

AKP'den vatandaşa Yeni Yıl Sürprizi

Elektrik ve gazda yeni yılın ilk tarifeleri belli oldu. Elektriğe yüzde 6.2, doğalgaza yüzde 1 oranında zam yapıldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) konuya ilişkin Kurul Kararı Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Karara göre, elektrik tarifelerinde mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dahil ortalama yüzde 6,2 artışa gidildi.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), ocak ayına ilişkin tarife tablosunu internet sitesinde yayımlandı. Buna göre, BOTAŞ’ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı, aralıkta geçerli olan tarifeye göre yüzde 1 artışla 1000 metreküp doğal gaz için 1264 lira, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri için ise 1414 lira olarak belirlendi.

4 KİŞİLİK BİR AİLENİN ELEKTRİK FATURASI 20 TL ARTTI

Konuya ilişkin basın açıklaması yapan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), yıllık değişimin yüzde 12.3 olduğu yeni tarifeye göre asgari yaşam koşullarında aylık tüketimi 230 kWh olan dört kişilik bir ailenin 1 Ocak 2020`de 163.4 TL olan elektrik faturasının 20 TL`lik artışla 183.4 TL`ye yükseldiğine dikkat çekti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Serbest olmayan tüketiciler ve serbest tüketici olmasına karşın tedarikçisini seçmeyen düşük tüketimli tüketiciler ile Yeşil Tarife’yi seçen tüketiciler için 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren uygulanacak perakende enerji satış tarifeleri Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından onaylanarak yayımlanmıştır.

Açıklanan tarifelerin içeriği incelendiğinde, abone gruplarının alçak gerilim veya orta gerilim bağlantısına göre enerji bedellerinin yüzde 1.25 ile 4.36 oranında, tüm abone grupları için dağıtım bedellerinin yüzde 16.04 oranında artırıldığı görülmektedir. Enerji ve dağıtım bedellerinde yapılan bu artışlar ile fatura toplamında bir önceki döneme göre yüzde 6.2 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 12.3 oranında zam söz konusu olmuştur. Aşağıdaki tabloda da yer aldığı üzere, asgari yaşam koşullarında dört kişilik bir ailenin geçen yılın aynı döneminde 163.4 TL olan mesken tüketim faturası 20 TL’lik artış ile 183.4 TL’ye yükselmiştir.

EPDK tarafından onaylanan Yeşil Tarife’ye göre de; tüm tarife gruplarında 80.2461 Kr/kWh olan enerji bedeli yüzde 5.6 oranında düşülerek 75.7591 Kr/kWh olarak belirlenmiş, buna karşın dağıtım bedelleri yüzde 16 oranında artırılmıştır. Böylelikle Yeşil Tarife’yi tercih eden Tek Terimli Tek Zamanlı alçak gerilim bağlantılı Mesken abonesinin normal tarifeye göre yüzde 57.5 oranında, Ticarethane abonesinin yüzde 19 oranında, Sanayi abonesinin yüzde 28 oranında ve Tarımsal Sulama abonesinin yüzde 29.4 oranında daha fazla ödeme yapması gerekmektedir.”

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek yeni elektrik tarifelerini, BOTAŞ ise doğal gaz tarifelerini belirleyecek. Peki milyonlarca abone yeni yıla zamla mı merhaba diyecek?

Enerjitime.com’un sektör kaynaklarından edindiği bilgiye göre Kurulun, Elektrik Üretim AŞ’nin (EÜAŞ) toptan elektrik fiyatlarında yüzde 5,5-6 oranında artış yapması bekleniyor.BOTAŞ’ın ise, Ocak ayı için doğal gaz tarifelerinde herhangi bir değişikliğe gitmeyeceği belirtiliyor.

Gaz fiyatı (her 1000 metreküp için), konutlarda 1251 TL, sanayi kuruluşları ve elektrik üreten santrallerde ise 1400 TL olarak uygulanıyor.

 
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.