Ali Babacan Aydın'da iş dünyası ile bir araya geldi

Ali Babacan Aydın'da iş dünyası ile bir araya geldi

Ekonomi eski Bakanı Ali Babacan, Aydın AK Parti İl Başkanlığı tarafından düzenlenen programda iş dünyası ile bir araya geldi.

Türk ekonomisi, bölgedeki gelişmeler, sürdürülen çalışmalar ve alınacak tedbirlerle ilgili Aydın iş dünyası temsilcilerine hitap eden Babacan, “Türkiye ekonomisinin şu anda en önemli 3 sorunu var. Bölgenin durumu dolayısıyla jeopolitik sorunlar, siyasi istikrarsızlık ve terör. Hükümet olarak gerekli tedbirleri alıyoruz. Sonuçlanıncaya kadar terörle mücadelemiz devam edecek” dedi.
Aydın’da düzenlenen toplantıya İl Başkanı Ömer Özmen, milletvekili adayları, işadamları, sanayi, ticaret odası başkan ve yönetim kurulu üyeleri, esnaf odaları başkan ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri ve iş dünyasının ileri gelen isimleri katıldı.
Toplantının basına açık kısmında genel bir değerlendirme yapan Ali Babacan, Türkiye’nin çeşitli zorluk ve sıkıntılara rağmen ekonomide çarklarını döndürdüğünü belirterek, “Ülke olarak bir ateş çemberi ile sarılmış durumdayız adeta. Güneyimizde jeopolitik sistemin kuzeyimizde büyük ekonomik sistemin olduğu bir ateş çemberi. Büyün bu zorluk ve sıkıntılara rağmen Türkiye geçen sene yüzde 2.9’luk bir büyüme oranı yakaladı bu yıl da yüzde 3 civarında bir büyüme yakalayacağız. Bütün bu zorluklara rağmen otomobil, konut ve beyaz eşya satışları iyi gidiyor. Bütün bu olanlara rağmen çok şükür ekonomimizin çarkları dönüyor ama arzu ettiğimiz o yüksek büyüme oranlarına ulaşmakta güçlük çekiyoruz” dedi.
Ekonominin geçen yıl yüzde 1.3 açık verdiğini bu yıl da yüzde 1.3 açık vereceğini ancak gelecek yıl bu oranın yüzde 0,7 olarak yani yüzde 1’in bile altına düşmesinin hedeflendiğini kaydeden Babacan, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin artık gelir gider dengesi çok şükür kurulmuştur” dedi.
“İSTİKRARIN KAYNAĞI MUTLAKA DEMOKRASİ OLMALI, ESKİDEN HEMEN DARBE KONUŞULURDU”
Konuşmasında ekonomi ile siyasi istikrar ve demokrasiden söz eden Babacan “Eskiden bütçe açıkları kamu borcu ekonomimizin en büyük risk alanıydı ama çok şükür bugün bu ortadan kalktı. Merkez bankamız ve hükümetimiz enflasyonla mücadelede önemli bir açılım ortaya koydu. Bir zamanlar aylık yüzde 8 - 10 olan enflasyon rakamları artık yıllık tek haneli rakamlara indi. Daha da düşük rakamlar görmek istiyoruz ama bu bir mücadele. Hem bölgemiz hem Türkiye için istikrarın kaynağının mutlaka demokrasi olması gerektiğini inanıyoruz. 7 Haziran seçimleri bizim partimiz açısından olumsuz sonuçlandı. Yine bir numara en çok destek alan parti olduk ama Mecliste tek başına çoğunluğu sağlayamadık. Fakat Türkiye’nin demokrasi açısından bu seçimlerin sonucu önemlidir. Halkımızın yüzde 86’sı sandığa gitmiş oy kullanmış oy kullananların yüzde 95’i iradesi mecliste temsil edilmiştir. Dolayısıyla bütün bu zorluklara rağmen Türkiye’de demokrasi işlemiş hem de sıhhatli bir şekilde işlemiştir. Halkımız demokratik sisteme güveniyor. Eskiden böyle siyasi belirsizlik olduğunda hemen başka güç odakları hareketlenir hemen siyaset dışı çözümler aranmaya başlar hemen asker konusu darbe konusu fısıldanmaya başlanırdı. Siyaset çözüm üretemiyor. Dönelim başka yerlerde çözüm arayalım. Çok şükür o günün Türkiye’si artık yok artık tarih” diye konuştu.
“DEMOKRATİK BİR ÜLKEDE SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜNE YER YOKTUR”
Türkiye’nin ekonomide jeopolitik, siyasi belirsizlik ve terör olmak üzere 3 sorunu olduğunu dile getiren Babacan, “Önümüzdeki dönemde 3 tane sorundan bahsettik. Birincisi jeopolitik sorun, diğeri kendi iç siyasi belirsizlik diğeri de terör. Bakın bu terör örgütünün irtibatta olduğu parti şu anda TBMM’de ve 80 milletvekili yüzde 13 oy ile. Bu seçim sonuçları bizim partimiz açısından çok da memnun edici sonuç ortaya koymasa da bu parti meclisi girdiği zaman 80 milletvekili ile tamam bundan sonra varsa söylenecek kavga edilecek bir şey varsa meclis kürsüsü orada ne söyleyecekseniz neyi savunacaksanız fikir bazında ne mücadelesi ve kavgası verecekseniz TBMM içinde verin. Fakat 3 hafta geçmedi ki terör örgütü kendi deyimiyle ‘Çatışmasızlık ilan etti’ tekrar bizim askerlerimizi polislerimizi öldürmeye başladı. Buna sabredilmez, tahammül edilmez. Demokratik bir ülkede silahlı bir terör örgütüne yer yoktur. Hele hele demokrasi işliyorsa ifade özgürlüğü varsa mecliste görüşler temsil ediliyorsa bir elinde silah bir elinde siyaset olmaz. Kararlılıkla mücadeleye devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
“TERÖRLE MÜCADELEDE HALKIMIZIN DESTEĞİ BÜYÜK”
Terörle mücadele konusunda yaptıkları kamuoyu araştırmalarından da söz eden Babacan, “Kamuoyu yoklaması yaptığımızda halkımıza sorduğumuzda güvenlik güçlerimizin operasyonları ile ilgili çok ciddi başarı ve destek var. Güneydoğu’daki halk da çok büyük destek veriyor. ‘Başladınız sonunu getirin bizi kurtarın’ diyorlar. Terörün işi baskı, zulüm, tehdit devlet yatırımlarını oralarda engellemek. Havaalanı yapıyoruz saldırıyorlar alt yapı yatırımları var iş makinalarını yakıyorlar, müteahhitlerimizi tehdit ediyorlar. Niye? O bölgeye refah huzur gelmesin ki biz olumsuzlukları kaşıyalım orada kendimiz huzursuzluk oluşturalım. Kararlılıkla terörle mücadele devam edecek. Ta ki sonuç elde edilene kadar. Böyle bir şey olmaz devletin her zaman silahlı gücü olur ama demokratik bir ülkede silahlı bir terör örgütü olmaz. Böyle ateş kesmek yetmez. Silahla betonlara gömülene kadar, etkisiz hale getirilinceye kadar veya ülkemizi terk edinceye kadar mücadele devam edecek” şeklinde konuştu.
“GEREKLİ TEDBİRLERİ ALDIK”
Türkiye’nin ekonomik istikrarı için de gerekli önlemleri aldıklarını kaydeden Babacan, “G 20 ülkelerinin hiçbirinde olmayan kadar detaylı bir reform hazırlığı yaptık. 25 tane dönüşüm programı açıkladık. Bunlar sanayicimizde teknoloji seviyesinin yükseltilmesinden tutun daha çok katma değer üretmeye kadar verimliliği artırmadan tutun tarımda suyun daha etkin kullanılmasına kadar çalışan insanlarımızın Türkiye’nin bir finans merkezi olmasına kadar tedbirler aldık” dedi.
Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.