ALTERNATİF ENERJİ MASAYA YATIRILDI

ALTERNATİF ENERJİ MASAYA YATIRILDI

SÖKE TİCARET ODASI ALTERNATİF ENERJİ KONUSUNDA FİKİR DANIŞTI

Gerçek Gazetesi / Gülsüm TUNA
Söke Ticaret Odası, dün saat; 10.30'da düzenlediği toplantıda bölgemizde yapılan alternatif enerji yatırımları hakkında bu konuları takip eden bazı ilgili kişilerden fikir alış-verişinde bulundu.
Ticaret Odası Başkanı Reşat Anya Yönetim Kurulu üyeleri ile Batısöke Çimento İşletme Müdürü Haluk Güner, SÖKTAŞ A.Ş. Enerji Müdürü Adnan Akça, Söke Meslek Yüksek Okulu’ndan Yardımcı Doçent Kıvanç Başaran yöremizde son günlerde sık sık gündeme gelmekte olan güneş enerjisi ile elektrik üretimi, rüzgar enerjisi ile elektrik üretimi, jeotermal enerjiyle elektrik üretimi konularında şirketler olarak yaptıkları çalışmaları anlattılar. Toplantıda Aydem Aydın İşletme Müdürü Muhammet Hırlak, Söke Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Murat Karaaslan da hazır bulundu.
Ticaret Odası Başkanı Reşat Anya, “Son günlerde ülkemizde elektrik üretimi için alternatif sistemler kurulurken ilimizde de özellikle jeotermal enerjiyle, rüzgar enerjisiyle ve güneş enerjisiyle elektrik üretim yatırımları konusunda bazı yatırımlar olduğunu görüyoruz. Güneş enerjisiyle üretim için lisanslar konusunda bilgilenmek istedik. Bu konuda bir fikir alışverişi yapma amacıyla bu toplantıyı düzenledik. Alternatif enerji konusunda yatırım yapmak isteyenlere de yol gösterici fikirler çıkmasını arzuluyoruz” dedi.
Aydem İşletme Müdürü Muhammet Hırlak, “Ülkemizde elektrik büyük oranda yüzde 60 seviyelerinde doğalgaz kullanılarak üretiliyor. Kalanı Hidroelektrik santrallerinde üretiliyor. Rüzgar enerjisiyle üretim binde 5 seviyelerinde” dedi.
Yrd. Doç. Kıvanç Başaran, “Güneş enerjisi santralleri kurulumu için iki yöntem var. Birincisi lisans almadan eskiden 500 kilovata kadar üretim yapılabiliyordu, şimdi bu rakamı da 1 megavata çıkardılar. Bunun üstündeki üretimler için lisans almak gerekiyor. Bunlardan hangisine yönelme konusunda ayrı ayrı fikirler var. Bence lisanssız 1 megavata kadar olan yatırımlar daha çok olmalı. Şu anda Almanya’da 40 bin megavat, Türkiye’de ise 176 megavatlık güneş enerjisi elektrik üretimi var. Almanya’nın güneş miktarı 900 birim iken Türkiye’nin 1500 civarında. Sıcaklık arttıkça üretim miktarı düşüyor. Güneş panelleri genelde ortalama 28-30 derece ısıya göre ayarlandığı için panellerin ısınması enerji kaybına yol açıyor. 

Almanya’da sistemin %75’i çatılarda kurulu durumda. Birinci aşamada lisans alarak, büyük güneş tarlaları oluşturmak yerine çatılarda 1 megavata kadar olan sistemlere yönelinmeli.  Çıkarılan yeni yönetmeliğe göre satmak için değil öztüketimi karşılamak için sistemi kuruyorsanız lisans almanıza gerek yok. Yanılmıyorsam geçen gün bir yönetmelik daha çıktı, 50 kilovata kadar çatılarda kurma izni veriyor. Söke’de sanırım lisanslı 4 başvuru var ve kim ne zaman kurar bilemem” dedi.
Batısöke Çimento İşletme Müdürü Haluk Güner ise özetle, “Güneş enerjisi pahalı bir sistem, kurarken daha en başta kullanılacak panellere çok dikkat etmeli. Bunlar üretimi yüzde 50’ye varan oranda etkileyebiliyor. Bir de Söke Ovası’nda değil de çatılar tercih edilmeli. Öyle ya da böyle ova toprağı feda edilmemeli” dedi.
Toplantıda bölgede 2007 yılından bu yana rüzgar santralleri kurulumunun hız kazandığı vurgulanırken, verim seviyesinin de yüzde 32 civarlarında olduğu bunun da ortalamanın üstünde bir rakam olduğu vurgulandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.