Antik kentteki güzelim tarih dinamitle talan ediliyor

Antik kentteki güzelim tarih dinamitle talan ediliyor

Antik kentteki güzelim tarih dinamitle talan ediliyor

Türkiye’nin en tarihi şehirlerinden biri olan ve Aydın’da antik kentler define avcıları tarafından talan ediliyor. Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Mazın Kalesi Bölgesi’nde bulunan Amzyon Antik Kenti’nin definceiler tarafından talan edildiği ortaya çıktı. Bölgeye geziye gelenler gözlerine inanmazken, daha öncede kaçak kazılar nedeni ile büyük zarar gören Amyzon Antik Kenti şimdide dinamitle havaya uçuruluyor.
Aydın’ın Koçarlı ilçesinin 30 kilometre güneyinde Gaffarlar köyünde bulunan ve ’Mazın Kalesi’ olarak da anılan Amyzon Antik Kenti birçok antik kent gibi yetkililerin ilgisizliği nedeniyle adeta talan ediliyor. Bekçi kulubesinin malzemelerini dahi çalan hırsızlar her fırsatta antik kentte kaçak kazı yapmaya devam ediyor. Son olarak tarihi kalıntılara çok sayıda delik delip içlerine koydukları dinamitleri patlatarak hazine arayan talancılar antik kente feci şekilde zarar vermeye devam ediyorlar. Kaçak kazdıkları yerlerin üstünü kapatıp daha sonra tekrar gelecek kadar rahat davranan talancıların dinamit sesleri yetkililerin kulağına ulaşamaması bölgeye gezmeye gelen tarihseverleri üzüyor. Ülkenin ve halkın kültür zenginliği olan antik kentlerin korunması gerekirken talan edilmesinin bile önlenemediğini belirten çevre sakinleri durumdan duydukları üzüntüyü dile getirdi.
AMAZYON ANTİK KENTİ
Strabon’a göre Alabanda’nın kuzeyinde, düşman saldırısını durdurmak ve savunmasını yapmak amacıyla kurulan Amyzonlular M.Ö. 300 yıllarında Mısır’a egemen olan Tolemaios’a sonrada Seleukos’lularla yakın ilişki kurmuşlardır. M.Ö. 203 de de III.Antiokhos, Amyzon’a bazı haklar tanımıştır. Kentte, kaynaklara göre Apollon ve Artemis’e adanmış olması gereken ve bugün tamamen yıkılmış olan tapınağa ait kalıntılar, akropolünde tiyatro, agora ve çeşme kalıntıları ile MÖ 3. yüzyıla ait çok güzel taş işçiliği gösteren surları bulunuyor. Amyzon kenti Roma döneminde önemli bir yerleşim yeri olmuş, XV.yüzyılda Osmanlı egemenliğine giren bölgeye Koçarlı aşireti yerleştirilmiştir.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.