Aort damarındaki genişleme fark edilince iki ameliyat birden oldu

Aort damarındaki genişleme fark edilince iki ameliyat birden oldu

Aort damarındaki genişleme fark edilince iki ameliyat birden oldu

ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalında kalp kapakçığındaki rahatsızlık dolayısıyla ameliyat olan 60 yaşındaki Hafize Önen, ameliyat sırasında aort damarındaki genişleme fark edilince iki ameliyat birden oldu.

Afyon Dinar’da oturan ve ameliyat olmak için Aydın’a gelen Önen’in 20 yıl önce yenilenen kalp kapakçığı tekrar değiştirildi. Nefes darlığı, çarpıntı ve yorgunluk gibi rahatsızlıklardan dolayı Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Doç. Dr. Tünay Kurtoğlu’na başvuran Önen’in kalp kapakçığı, yapılan birtakım tetkik ve tahlillerden sonra yenilendi.

Doç. Dr. Tünay Kurtoğlu, ameliyat sırasında hastanın aort damarındaki genişlemenin tehlikeli bir boyuta ulaştığını gördüklerini söyleyerek, “Hem kalp kapağını yeniledik hem de genişlemiş olan aort damarını sun’i damarla değiştirerek iki ameliyatı bir arada yaptık” dedi.

Zor ve riskli bir ameliyata imza attıklarını belirten Doç. Dr. Kurtoğlu, “Hastamızın 20 yıl önce kalp kapakçığı değişmiş. Kendisinin nefes darlığı gibi bazı şikayetleri vardı, bu şikayetlerin kalp kapakçığında yeni oluşan darlıkla ilgili olduğunu tespit ettik. Kardiyolojiyle beraber yaptığımız konsey toplantısında, hastanın ikinci bir ameliyat olmasına karar verdik. Asistan Dr. Hüseyin Erkan ve ekibimizle birlikte ameliyata aldık. Riskli bir müdahale olmasına rağmen başarılı bir ameliyat gerçekleştirdik” diye konuştu.

Ameliyatın yaklaşık 11 saat sürdüğünü kaydeden Doç. Dr. Kurtoğlu, “Hastamız ameliyattan bir hafta sonra taburcu edildi. Sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürüyor. Kalp ameliyatı olmuş hastaların, şikayetleri olsun ya da olmasın, rutin birtakım kontrolleri olması gerekiyor. Bu kontrol sırasında rahatsızlıkları fark ederek müdahale etme şansı buluyoruz.” ifadelerini kullandı.

ADÜ birçok bölgeden hastayı ağırlıyor
Hastanemiz Kalp Cerrahi Bölümünde 1999 yılından bu yana bu tür ameliyatların başarıyla yapıldığını söyleyen Doç. Dr. Kurtoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Biz sadece Aydın’a değil aynı zamanda çevre bölgelerdeki halkımıza da hizmet vermekteyiz. Kalp sağlığını etkileyen beslenme alışkanlıkları, stres ve sigaradır. Bunlardan uzak durulması gerekir”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.