Araç kiralama şirketlerine bildirim zorunluluğu

Araç kiralama şirketlerine bildirim zorunluluğu

Araç kiralama şirketlerine bildirim zorunluluğu


█ Gerçek Gazetesi
Aydın"da motorlu taşıt kiralayan şirketlerin Emniyet Müdürlüğüne bildirimde bulunmaları zorunlu hale getirildi.
Aydın Valiliği, Aydın il sınırları içerisinde motorlu taşıt kiralayan şirketlerin Emniyet Müdürlüğüne bildirimde bulunmalarını zorunlu hale getiren bir karar aldı. Konuyla ilgili olarak Aydın Valiliği"nden yapılan açıklamada, “İlimiz ve ilçelerinde meydana gelen Asayişe Müessir ve benzeri olaylara karışan şahısların genellikle "Rent A Car" olarak tabir edilen motorlu taşıt kiralayan şirketlerden oto kiraladıkları, bu otoları çeşitli olaylarda kullandıkları; oto plakalarının bazen "Rent A Car" şirketi üzerine bazen de üçüncü kişiler üzerine kayıtlı olduğu, oto sorgulamaları sonucu anlaşılmaktadır. Özellikle gece meydana gelen Asayişe Müessir olaylarda şirket sahipleri ve ruhsat sahiplerine ulaşmanın zor olduğu ve plakanın resmi sahibinin hukuken şüpheli konumuna düştüğü, ayrıca; yürütülen soruşturmada şüphelinin evrak üzerinde tespiti açısından zaman kaybı görülmektedir. lınan bu kararla Aydın il sınırları içerisinde kiralık araç kullanarak olması muhtemel olayların engellenmesi, meydana gelen olayların faillerinin yakalanarak olayların aydınlatılmasına ve kamu esenliğine yönelik çalışmaların hız kazanması amaçlanmaktadır. Bu karar Aydın il sınırları içerisinde yaptıkları sözleşmelerle özel kişilere her türlü motorlu taşıt kiralayan şirketlerin Genel Esaslar Maddesinde belirtilen şekilde kiralanan araçlarla ilgili bilgileri aktarmasını kapsar. Bu karar 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 11/C ve 66. Maddesi, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunun 32. Maddesi, 4925 Sayılı Karayolları Taşıma Kanunu,
11 Haziran 2009 tarihli 27255 sayılı resmi Gazetede yayımlanan karayolu Taşıma Yönetmeliğinin maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır” denildi.
Karar kapsamında alınan tedbirlere de değinilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Aydın il sınırları içerisinde Oto Kiralama Şirketlerinin operasyonel araç kiralama işlemleriyle ilgili olarak kiralanan oto plaka ve ruhsat bilgilerini, kiralayana ve kefile ait açık adres ve kimlik bilgilerini, sözleşme yapıldığında ve oto teslim alındığında tarih ve saat bilgilerini, Aydın Emniyet Müdürlüğü internet sitesinde belirlenecek alana Emniyet Müdürlüğü tarafından verilecek şifrelerle bildirmesi zorunlu hale getirilmiştir. Bu bildirimler araç kiralandıktan ve aracın tesliminden hemen sonra gecikmeksizin yapılacaktır. 5542 sayılı İl İdaresi Kanunun 11.Maddesi gereğince alınan bu kararlara uymayanlar hakkında fiil ayrı suç teşkil etmediği takdirde, 5326 sayılı Kabahatler Kanunun 32.Maddesi ve diğer hükümleri gereği yasal işlem yapılacaktır. Bu karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve Aydın Valiliği"nce yürütülür”(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.