Arazi çatlakları incelendi

Arazi çatlakları incelendi

AYDIN JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI ÖZDAMAR, "ÇATLAKLAR TEKTONİK KÖKENLİ DEĞİLDİR, KORKULACAK BİR DURUM YOK"

Gerçek Gazetesi
Germencik İlçesi'ne bağlı Ömerbeyli Köyü arazilerinde 17 gün önce meydana gelen ve çevre halkını endişelendiren arazi çatlamaları Aydın Jeoloji Mühendisleri Odası ekiplerince incelendi. Yapılan incelemeler sonunda jeoloji mühendisleri düzenledikleri basın toplantısı ile hazırladıkları raporu kamuoyu ile paylaşıp korkulacak bir durumun söz konusu olmadığını belirttiler. Aydın Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Ali Rıza Özdamar konuyla ilgili açıklamasında "Yaptığımız incelemeler sonunda çatlakların geçtiğimiz yıllarda yaşanan kuraklığa bağlı olarak yer altı sularının çekilmesi sonucu oluşan boşlukların, kısa süre önce oluşan yoğun yağış nedeniyle oluştuğu kanaatindeyiz. Korkulacak bir durum söz konusu değil" dedi.
Bilindiği gibi Aydın'ın Germencik İlçesi'ne bağlı jeotermal kaynakları ile ünlü Ömerbeyli Köyü'nde 14 Kasım Cuma günü bir çok arazide genişliği 60 santim ile 230 santim arasında değişen 170 santim derinliğe kadar ulaşan çok sayıda çatlaklar meydana gelmişti. Arazi üzerindeki bu değişimi gören çevre sakinleri olası bir deprem nedeniyle tedirgin olmuşlardı.
Önceki arazide incelemelerde bulunan Aydın Jeoloji Mühendisleri Odası hazırladıkları raporu kamuoyu ile paylaşarak korkulacak bir durumun söz konusu olmadığını belirtti. Konuyla ilgili çalışmda görev alan mühendisler Koray Önalan, Ali Yalvaç ve Kıvanç Yaşan ile birlikte basın açıklaması yapan Aydın Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Ali Rıza Özdamar "Aydın-Germencik Ömerbeyli köyü güneyinde oluşan yarıkların oluştuğu güzergahın jeolojik yapısı Büyük Menderes Horst-Graben sistemi içerisinde kalın bir alivyondan oluşmuştur. Aivyon ince siltili, killi, kumlu ve çakıllı bir yapıya sahiptir. Bu birim içerisinde oluşan yarıkların toplam uzunluğu 228 metredir. Yüzeyden görünüşü yarım ay şeklindedir. Yarık genişliği 60 sntim ile 230 santim, derinliği 7 santim ile 170 santim arasında değişmektedir. Bu yarıkların oluştuğu günlerde Aydın civarında oluşmuş herhangi bir deprem kaydına rastlanmamaktadır. Bunların oluşum nedeninin tamamen yüzeysel odluğu kanaatindeyiz. Çatlaklardan dolayı endişelenecek bir durum söz konusu değildir. Ancak bu deprem olmayacak manası da taşımaz" ifadelerine yer verdi.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.