Aşırı sıcaklar inekleri de olumsuz etkiliyor

Aşırı sıcaklar inekleri de olumsuz etkiliyor

Türkiye’nin en sıcak illerinin başında gelen Aydın’da aşırı sıcaklar vatandaşları olduğu gibi inekleri de olumsuz etkilemeye başladı. Artan sıcaklarla birlikte keyfi kaçan ineklerin yaşadıkları stres nedeniyle süt veriminde düşüş olduğu belirtildi.

Bütün canlılarda metabolizmanın birbirine benzediğini ve daha iyi verim için stresten uzak ve rahat ortamların önemli olduğunu belirten Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Sağlık İşleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Nusret Mercan, Aydın’da iyice hissedilen aşırı sıcaklara karşı ineklerin stres yaşamaya başladığını belirtti. İneklerdeki bu stresin verimi de olumsuz etkilediğini belirten ADSYB Sağlık İşleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Nusret Mercan, hem ineklerin sağlığı hem de süt veriminin artması için ineklerin soğuk duş aldırılmasını önerdi.
Aydın’ın Türkiye’nin en sıcak ve nem oranı yüksek illerinin başında yer aldığını belirten Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Sağlık İşleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Nusret Mercan, aşırı sıcaklar nedeniyle Aydın ve çevresindeki ineklerin süt veriminin düşmeye başladığını belirtti. Bunun temel sebebinin aşırı sıcaklar nedeniyle strese giren ineklerin metabolizmasında yaşanan değişiklik olduğunu kaydeden Mercan, “Nasıl bir insan yaz sıcağında duş aldığında rahatlıyor ve iş verimi artıyorsa inekler de aynı durumda. Aydın’da yoğunlukta olan Holştayn cinsi inekler 27 derecenin üzerindeki sıcaklıkları sevmez. Aydın, son verilere göre; 267.994 kültür ırkı inek olmak üzere toplam 418.393 büyükbaş hayvan varlığına sahip. Bunların büyük çoğunluğu şu anda aşırı sıcaklar nedeniyle stres yaşıyor. İnekleri yazın stresten kurtarmanın en kolay yolu da yıkamak. Yıkanan ineklerin daha mutlu ve süt veriminin yüksek olduğunu tespit edilmiş bir gerçek. Bu nedenle üreticilerimizin hem hayvanlarının sağlığı, hem de verimin artması için ineklerini yaz mevsimi boyunca soğuk duş aldırmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.
Veteriner Hekim Nusret Mercan ayrıca, besihanelerde inekler için serinletme sistemi kurulmasını da önerdi. Bu sistem ile hayvanların sıcaklar nedeniyle aşırı terlemesinin engelleneceğini böylece vücut ısı dengelerinin korunarak, hayvanlarda meydana gelen enerji ve süt verim kaybının durdurulacağını belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.