Asırlık Amale Pazarı teknolojiye yenik düştü

Asırlık Amale Pazarı teknolojiye yenik düştü

Asırlık Amale Pazarı teknolojiye yenik düştü

Gelişen teknolojiye paralel olarak hayat şartlarının da her geçen gün değiştiği dünyada ‘Ekmek aslanın ağzından midesine indi’ sözlerinin kanıtı pek çok alanda yaşanmaya başladı. Teknoloji pek çok alanda hayatı kolaylaştırırken, bazı sektörleri de zor duruma düşürdü. Aydın İstasyon Meydanı’ndaki asırlık Amale Pazarı’nın müdavimleri artık çalışmaktan değil gün boyu iş beklemekten yorulur hale geldi.
Beden gücü ile çalışanların taşımacılık işinden, odun kırmaya, çapa yapmadan bahçe temizleme işine kadar her türlü işi yapanların her gün sabah erkenden gelip bekledikleri İstasyon Meydanı’ndaki amele pazarının müdavimleri işsizlikten dert yandı. Her gün sabah ‘Birileri iş söyler’ ümidiyle erkenden İstasyon Meydanı’na gelip beklemeye başlayan ameleler bir çok gün hiç iş yapmadan evlerine döndüklerini belirterek gençlerin okuyup kendilerine meslek edinmelerini tavsiye ettiler.
“Aslında hamallık da maharet isteyen iyi bir meslek idi” diyen amele pazarının en eskilerinden 65 yaşındaki Hasan Özcan, “Yaklaşık 50 yıldır kimisine göre işçiler mekanı, kimisine göre amale pazarı olarak bilinen bu mekanda bekleyip burada bize iş verenlerden kazandığımız para ile evimi geçindirip çocuk-çoluğun rızkını temin ediyorum. Eskiden ev taşımasından, odun kırma işine kadar her şey beden gücü ile yapılırdı. İnşaatlarda beton kova kürek ile dökülürdü. Şimdi her işi yapan makine çıktı. Bizler iş bulmaz olduk. Yaptıracak işi olan da Aydın’da böyle bir işçi pazarı olduğunu bilmiyor. Ne iş arayan işi olanı buluyor ne de işi olan çalışacakları buluyor. Belediye’den burada iş arayanlar için bir mekan talep ediyoruz” dedi.
“ARTIK ÇALIŞMAKTAN DEĞİL İŞ BEKLEMEKTEN YORULUYORUZ”
Aydın’daki amale pazarının bundan 50 yıl önce çok meşhur bir yer olduğunu ve her gün sabah yüzlerce kişinin bu alandan işe gittiğini belirten Seyfettin Dal ise, “Buraya yaz kış sabah hava aydınlandığında gelir akşama kadar iş veren bir i çıkar mı diye bekleriz. Eskiden özellikle okulların açılış ve kapanış dönemlerinde işler çok yoğun olurdu. Ev taşıyanlar, kış öncesi kışa hazırlık yapanlar bizleri bulurdu. Bu yıl çok günler siftah bile yapmadan eve dönüyoruz. Artık çalışmaktan değil de iş beklemekten yorulur duruma düştük” dedi.
“KİMİ GÜNEŞLENDİĞİMİZİ SANIYOR”
Yeni neslin asırlık geçmişi olan amele pazarını bilmediğini ve bazılarının kendilerini meydandaki yeşil alan ve banklarda güneşlendiğini zannettiğini belirten Bahri çakar, “Asırlık amele pazarı unutulduğu için bir çok kişi bizim burada iş beklediğimizi bilmiyor. Belediye ayakkabı boyacılığı yapan kardeşlerimize bile mekan verdi. Bizlere de burada bir mekan verirse veya güneş ve yağmurdan korunacak bir örtülü yer tahsis ederse belki işler açılır” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.