Atatürk’ün Söke’ye gelişinin 94. yıldönümü coşkuyla kutlandı

Atatürk’ün Söke’ye gelişinin 94. yıldönümü coşkuyla kutlandı

Cumhuriyetin ilanının ardından yurt gezisine çıkan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Söke’ye gelişinin 94.yıldönümü törenle kutlandı.

Söke İlçe Kaymakamlığı ve Söke Belediyesi öncülüğünde düzenlenen kutlama programına katılım yoğun oldu. Tören, tarihsel anlatımlarda belirtildiği gibi Atatürk’ün Söke’nin Kuşadası girişi Abalaki mevkiinde bugünkü Cafer Efe heykelinin olduğu noktada başladı. Kuşadası yolu Granta mevkiinden Bisiklet Gurubu ve yürüyüş grubu karşılama noktasına gelirken, bir yandan da Amerikan Kültür Koleji önünden öğrencilerin katıldığı Atatürk koşusu yapıldı. Gruplar karşılama noktasında buluştu. Buluşma sonrasında gruplar adına Özen Tijen Şimşek tarafından kaymakam Tahsin Kurtbeyoğlu’na Türk bayrağı takdim edildi. Ardından kalabalık grup yürüyüşle resmi tören için Hükümet Meydanı’na geçti.

 

Resmi törende Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenkleri anıta sunuldu. Ardından saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran yaptı. Atatürk’ün Söke’ye gelişi ile ilgili olarak tarihsel notlar ileten Başkan Toyran konuşmasında, milli birlik ve beraberliğe vurgu yaptı. Başkan Süleyman Toyran; “Bizler genciyle yaşlısıyla, kadınıyla erkeğiyle, bugün ve bundan sonra da bu vasiyetin uygulayıcısı olmaya devam edeceğiz. Şu anda ülkemizin bütünlüğü, milletimizin bekası üzerine düzenlenen iç ve dış kumpasların elbette ki farkındayız. Türk Silahlı Kuvvetlerinin şerefli mensupları, Mehmetçiklerimiz şu anda vatan toprakları içinde terör çeteleriyle savaşırken sınırlarımızın ötesinde de devletimizin bekası için canlarını ortaya koyuyorlar. Allah yardımcıları olsun. Yüce milletimiz her türlü oyunu bozacak kararlılığa sahiptir. Gün birlik ve beraberlik günüdür. Bu millet çok zor koşullarda Kurtuluş Savaşı gibi destansı bir mücadeleden alnının akıyla çıkmıştır. Yakın tarihin bu gerçeğini görmeyen ve kendilerini dünyanın hakimi ilan eden bazı devletler ne yazık ki çağdaşlık ve medeniyet gibi insani söylemlerin ardına sığınarak bölgemizde terörü, savaşı, kan ve barutu teşvik etmektedirler. Bunlar ülkeleri ve halkları birbirine düşürürken dostluk ve müttefiklik söylemlerine de utanmazcasına devam etmektedir. Elbette ki vatan ve millet düşmanlarına fırsat verilmeyecektir. Sevgili Sökeliler, biz biriz, beraberiz. Etle tırnağız. Geçmişten gelen beraberliğimiz aynı kararlılıkla geleceğe taşınacaktır. Birbirimizi sırf bizim gibi düşünmedikleri için ötekileştirmeyelim. Hepimiz bu milletin evlatları ve ülkenin saygın vatandaşlarıyız. Gün karşımızdakileri suçlama günü değildir. Gün kucaklama, birlik ve beraberlik içinde kenetlenme günüdür. Bu duygularla başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, geçmişten bugüne bütün şehitlerimize rahmet diliyorum. Vatan uğruna gazilik mertebesine erişen kardeşlerimize şükranlarımı sunuyorum. Vatan düşmanlarına karşı savaşan Mehmetçiğimize üstün başarılar diliyorum. Söke halkı dün olduğu gibi, bugün de ilmi ve insani değerleri rehber edinerek dostluk ve kardeşlik içinde olacaktır” ifadelerine yer verdi.

 

Konuşmanın ardından şiirlerin okunduğu tören halk oyunları gösterisi yapıldı. Atatürk koşusunda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.