ATAY; “ÖNLEM ALINAMAZSA YILDA 17 MİLYON KİŞİ KANSERDEN ÖLECEK”

ATAY; “ÖNLEM ALINAMAZSA YILDA 17 MİLYON KİŞİ KANSERDEN ÖLECEK”

ATAY; “ÖNLEM ALINAMAZSA YILDA 17 MİLYON KİŞİ KANSERDEN ÖLECEK”


Gerçek Gazetesi
Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, yılda 7,6 milyon kişinin kanserden öldüğünü ve eğer önlem alınamazsa bu sayının 2030 yılında 17 milyona ulaşacağını belirtti.
04 Şubat Dünya Kanser Günü dolaysıyla bir açıklama yapan Dr. Eralp Atay, Dünyada her yıl 12.7 milyon kişiye kanser tanısı konulmakta ve 7.6 milyon kişi kanserden ölmektedir. Önlem alınmazsa, dünya genelinde kanser yükünün artarak 2030 yılında 26 milyon yeni tanı kanser vakasına ve 17 milyon ölüme ulaşacağı tahmin edilmektedir. Kanserde en hızlı artış ise ülkemizin de içinde bulunduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde olacaktır. Bu konunun en iyi yönü ise kanserlerin yüzde 30-40'ının potansiyel olarak önlenebilir olmasıdır. Tütün kullanımı, aşırı alkol tüketimi, güneşe fazla maruz kalma ve obezite ile ilişkili kanserler için risk, bu risk faktörlerinden kaçınılması yanında sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite ve enfeksiyonlardan korunma gibi sağlıklı yaşam davranışlarının benimsenmesi ile önemli ölçüde azaltılabilmektedir” dedi.
Türkiye"de kanserle mücadele konusunda çalışmalar yapıldığına işaret eden Atay, “Ülkemizde de Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği, Dünya Kanser Gününde "Kanser önlenebilir" kampanyası yürütmektedir. Kanser önlenebilir kampanyası, kanserden korunma ve hayat boyu kanser riskini azaltmaya yöneliktir. Hükümetler büyüyen kanser yükünün farkında olmak zorundadır. Farkında olmaz ve acil önlem alınmazsa Dünyada kanser artmaya devam edecektir. Hükümetler ön görülebilen ve önlenebilen erken ölümlere karşı kanıtlanmış önleyici ve erken tanı koydurucu yöntemleri de kapsayan "Ulusal kanser kontrol planların" uygulamalıdırlar” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.