MEHMET ALİ OKLAY

MEHMET ALİ OKLAY

“Biat Kültürü”

 

Biat denilince hemen akıllara gelen islami terminoloji ve gericiliktir. İlericilere göre malum söylem demokrasiden nasiplenmemektir.

Allah bu ya; şaşırtır insanı bazen! Bu kez biat isteyen demokrasi kahramanı solcular! Tıpış tıpış sandığa gidip Kılıçdaroğlu’nun gönlünü edin, biat edin! Sizden istenen bu. Yaparsanız tabi…

Biat; sahabilerin el ele tutuşup verdikleri sözdür. Dikte yoktur biat’da, gönüllülük esastır. Gönülden verilen olur, vefadır, sadakattir ama asla zor ve zorlama yoktur. İslam ve Türk kültüründe istişare ve şura geleneği vardır. Bunu Peygamber Efendimiz(SAV) de, Türk hakanları da uygulamışlardır. Tarih bunun örnekleriyle doludur.

Gelin görün ki demokrasimizin kalesi partilerimiz de istişareyi, şurayı ara ki bulasın. Koca koca MYK’daki meclisteki milletvekillerinin bile adaylardan açıklanınca haberleri oldu.

Önceleri zorlandılar biraz adaylarını savunurlarken, hemen tıkladılar interneti liderlerine soramıyorlardı. Sordular google amcaya… Bir sene sonraki seçimleri düşünüp; def-i bela def-i kaza deyip koyuldular yola. Malum onlar bu seçimi değil bir sene sonraki seçime aslında odaklar. Listeleri, liderler değil partiler yapsa onlar da rahatlayacaklar belki de. Ama belki de sadece liderin gönlünü yapmayı daha ehven bulmaları şaşırtmamalı partilileri.

Velhasıl biat kötü bir şey değildir aslında.

Bir defa da siz biat ediverin, kurtarın memleketi!

Laik demokrat adaylarınızla…

Sağlıklı demokrasiler dileğiyle…

Bir defa da siz gerici oluverin.

Önceki ve Sonraki Yazılar