Ayakkabı ustaları çırak arıyor

Ayakkabı ustaları çırak arıyor

Ayakkabı ustaları çırak arıyor

Aydın’ın Efeler ilçesinde ayakkabı tamirciliği yapan Dursun Kuşaksız, ilçede çırak bulmakta zorluk yaşadığını belirtti.
Efeler ilçesi Hasanefendi Makalesi Zincirli Han Sokağında çocukluğundan beri 30 yıldır ayakkabı tamir ederek geçimini sağladığını ifade eden Dursun Kuşaksız, edinmiş olduğu ayakkabı tamir işini yıllar önce Karpuzlu Cumalardan Hakkı Usta’sından öğrendiğini Usta-Çırak ilişkileri neticesinde mesleğin inceliklerini kaptığını söyledi.
Ülkede önce fabrikasyon ayakkabı ürünlerin piyasaya sürülmesi ile emektar küçük esnafın kan kaybettiğini belirten Kuşaksız, son yıllarda Çin malların da ülkeye ucuz ve kalitesiz ayakkabı sürülmesiyle piyasa tamamen durgun bir hal aldığını ifade etti.
Para kazanamayan emektar küçük esnafın kimi mekanı kapattığı kimi de çırak yetiştirmede de sorun yaşandığını kaydeden Kuşaksız, “Ayakkabı tamir etmekle Allah’a hamdolsun sadece kıt kanat kendi geçimimi sağlamaya çalışıyorum. İşimizin sağlamlığını bilen tanıdık eş dost ahbaplar geliyor. Hem tamirat hem de müşterinin isteğine göre ölçü alarak imalat yapıyorum. İmalatta zaman zaman oğlum yardım ediyor. Müşteri sağlam ve ekonomik olmasını istiyor. Elimizden geldiğince mesleğimizin hakkını vermeye çalışıyoruz. Eskiden çırak aramaya gerek yoktu. Çünkü baba oğlu meslek kapsın diye çocuğunu meslek erbapların yanına verirdi. Eskiden çocuğum mesleği öğrensin ve ilerde işini kursun evini geçindirsin diye Usta- Çırak ilişkileri önem arz ediyordu. Ancak bu gün bakıldığında teknolojiye direnmeye çalışan başta ayakkabı ustaları olmak üzere birçok meslek erbabı ilerisini parlak görmediği için maalesef çırak bulmakta zorlandığı gibi yeni nesil de sıcak bakmıyor. Dolayısıyla çırak bulmakta sorun yaşanıyor” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.