Ayakkabıcılık mesleğinde çırak sıkıntısı yaşanıyor

Ayakkabıcılık mesleğinde çırak sıkıntısı yaşanıyor

Ayakkabıcılık mesleğinde çırak sıkıntısı yaşanıyor

Aydın’ın Didim ilçesinde geçimini ayakkabı tamir ederek sürdüren ayakkabı ustası Durmuş Yıldız, el emeği ile çalışan küçük esnafın gün geçtikçe eridiğini belirtti.
Ayakkabı çırağı bulamadıklarından yakınan Durmuş Yıldız, günde ancak bir çift ayakkabı çıkarabildiğini belirterek, ancak günlük yapabildiği ayakkabı ve çanta tamiri ile geçimini sağladığını söyledi. Eskisi gibi sipariş veren müşterilerin olmadığını ifade eden Yıldız, “Şu anda eski durum maalesef yok. Bu gün bir erkek yevmiyesi 70-80 lira civarındadır. Oysa bugün 10-15 TL civarında ayakkabılar satılıyor. Marka ayakkabılar ise 120 - 250 lira civarın da satılıyor. Bakıldığında seri imalat ayakkabı satan büyük mağazalar parayı kazanıyor. Bizim gibi küçük esnaflar ve el emeği ile çalışanlar ekonomik güçlükler çekiyor. Bazı günler müşteri siparişi olmadığı için de boş kalıyoruz. Bazen küçük tamiratlar çanta ve ayakkabı boyama işleri ile ayakta durmaya çalışıyoruz” dedi.
Usta çırak ilişkileri sayesinde ustalarından ayakkabı modellerinden çizme modellerine kadar ölçü alıp imal ettiklerini belirten ayakkabı ustası Durmuş Yıldız, müşterilerden talep olamadığından para kazanamadıklarını ve ayakkabı ustaların maddi imkânsızlıklar yaşadığını kaydetti. Yıldız, “Eskiden ustalarımız bize delerdi ki, bir çift erkek ayakkabı yaparken bir erkek yevmiyesi kazanacaksın ve bir bayan ayakkabısı yaparsan bir bayan yevmiyesi kazanacaksın derlerdi. Maalesef teknolojiye yenik düşen bu meslekte ekonomi sıkıntılar nedeniyle para kazanılmadığı gibi yeni çıraklarda yetişmiyor” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.