Aydın Belediye’sinden kültür etkinliği

Aydın Belediye’sinden kültür etkinliği

Aydın Belediye’sinden kültür etkinliği


Gerçek Gazetesi
Turgut Özakman"ın “Diriliş” adlı eserinden sahneye aktarılan, “Diriliş Çanakkale 1915” adlı tiyatro oyunu Aydınlı sanatseverlerle buluşuyor. Yönetmenliğini Samsun Sanat Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Yaşar Gündem"in yapacağı “Diriliş” tiyatro oyunu Aydın Belediyesi, Aydın Pulluk işbirliğiyle, 28 Temmuz 2009 Salı günü 20.30"da Aytepe Anfi Tiyatro"da sahne alacak.
Oyunun bir milletin dirilişini anlattığını belirten Yaşar Gündem, “Geçen sezon "Şu Çılgın Türkler" adlı oyunla ülke genelinde 70 bin km. yol yaparak 452 gösterimde 250 bin sanatsevere ulaştık. Bu sezonda da Türkiye Cumhuriyeti"nin önsözü “Diriliş” sahneye uyarlandı. Osmanlı devletinin çöküşü, emperyalist güçlerin ülkeyi paylaşma ve İstanbul"u elde etme hayallerinin konu alındığı oyun yoktan var etme mücadelesini anlatıyor” dedi.
Oyun hakkında da bilgiler veren Gündem, “Çanakkale bir dirilişti. Türk"ün geri dönüşüydü, Milli Mücadele"nin ve Cumhuriyet"in habercisi, yeni Türkiye"nin Önsözü"ydü. Çanakkale hakkında ciddi araştırmalar dışında üç yaklaşım var. M.Kemal"i yok sayarak anlatmak. Bu yaklaşımla yazılmış kitaplar ve CD"ler var. Bu CD"ler öğrencilere bedava dağıtılıyormuş. Utandırıcı bir durum. Bir gençlik yalanla dolanla yetiştirilip eğitilir mi? Bu gençlikten kime hayır gelir. İkincisi Çanakkale"de M.Kemal"in rolünü küçültmeye çalışmak. Üçüncüsü Çanakkale"yi mucizeler, kerametler sergisi halinde anlatmak. Bunlara göre savaşı komutanlar, Mehmetçikler, can verenler, dövüşenler değil, ilahi gizli güçler, erenler kazanmış. Çanakkale"nin hurafeye, yalana, abartıya, bulutlara, sislere, rüyalara, keşere, lavlara kısacası, uydurma olağanüstülüklere ihtiyacı yoktur. Çanakkale"nin kendi olağanüstüdür. Karşımızdakiler dünyanın dörtte üçüne egemendi. Atalarımız bu kudreti yendi” diye konuştu. Oyunu, Samsun Sanat Tiyatrosu oyuncuları Suhendan Gürbüz, Kenan Güler, Cüneyt Gürbüz, Cumhur Kocaoğlu, Murat Güleç, Cavit Özer, Samet Baş, Fırat Kaplan Müge Uysal, Özgür Gündem ve Erol Yılmaz sahneleyecek. Belediye yetkilileri, ücretsiz sahnelenecek “Diriliş Çanakkale 1915” tiyatro oyununa tüm Aydınlı sanatseverleri davet etti. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.