Aydın esnaf ve sanatkar'ın umudu bayram sonuna kaldı

Aydın esnaf ve sanatkar'ın umudu bayram sonuna kaldı

Aydın esnaf ve sanatkar'ın umudu bayram sonuna kaldı

Aydın Şoförler Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Semih Özmeriç, esnafın ciddi oranda kredi talebi olduğunu yeterli plasman gelir ve esnaf ve sanatkarın talebi karşılanırsa piyasada ciddi bir canlanma yaşanacağına inandıklarını söyledi.
Şu anda kredi bekleyen esnaf ve sanatkarın umudunun bayramdan sonraya kaldığını belirten Başkan Özmeriç, 2016 yılının ilk 6 ayında 2015 yılı rakamlarını yaklaşıklarını yaklaşık 500 esnaf ve sanatkarın ise 15 milyon TL civarında kredi başvurusu olduğunu söyledi.
Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile dağıtılan kredilerde faiz oranlarının yıllık yüzde 5 civarında, banka kredilerinin ise bunun yaklaşık 2 katı olması nedeniyle esnaf ve sanatkarın yüzde 100 düşük faizli krediden kullanmak için sıraya girdiğini belirten Aydın Şoförler Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Semih Özmeriç, “Şu anda ciddi bir kredi başvuru sırası oluştu. Bankalara göre Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifleri’nin verdiği kredi yaklaşık yüzde 100 indirimli. Esnafımız devletin yaklaşık yüzde 100 indirimli kredi imkanından faydalanmak istiyor ve bu da aşırı yoğunluğa neden oluyor. Ancak bu aşırı yoğunluk kaynak yetersizliğine sebep olmakta. Geçmişte talebi anında karşılanan esnaf sanatkar bugün plasman beklemek zorundadır. Aşırı yoğunluk nedeniyle tahmini zaman vermekte güçlük çeken kooperatifler için daha fazla kaynak aktarılması özellikle istihdamın çoğalması ve ekonomiye katkı açısından çok önemli. Bu nedenle bir an önce kaynak aktarılmasını bekliyoruz” dedi.
“YÜZDE 100 ARTIŞ VAR”
Kooperatif kayıtlarına göre bu yıl esnaf ve sanatkarın kredi başvurusunda yüzde 100 civarında artış olduğunu belirten Başkan Özmeriç, “Örneğin 2015 yılında 01 Ocak 31 Aralık tarihleri arasında kullandırılan kredi tutarı yaklaşık 12 milyon TL iken 2016 yılının ilk 6 ayında ise bu rakam yaklaşık 10 milyon TL tutarındadır. Elimizdeki müracaatların tutarı ise yaklaşık 15 milyon TL’dir. Yani bu yılın ilk 6 ayında 25 milyon TL’lik kredi müracaatında bulunan esnafa 10 Milyon TL dağıtabildik. Geri kalan 15 milyon TL müracaat için plasman bekleniyor” diye konuştu.
"ESNAFIN BEKLEDİĞİ KREDİ GELİRSE EKONOMİ RAHATLAR"
Esnaf Kefalet kooperatifleri olarak verdikleri kredinin tamamen yatırım ve iş geliştirilmesi üzerine olduğunu ifade eden Aydın Şoför Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Semih Özmeriç, “Şu anda sadece bizim kooperatifimizde kredi bekleyen yaklaşık 500 esnafın 15 milyon TL civarında beklentisi var. Bu 500 esnafın bir kısmının iş kurması bir kısmının işini genişletmesi demek. Bu para dağıtıldığı andan itibaren piyasaya giriyor. Eğer yeterli plasman gelirse Aydın’da ciddi bir rahatlama olacağına ve piyasanın da canlanacağına inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.