E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

Aydın İlindeki Seyahat Acentaları - Turizme Katkı ve Hizmetleri

 

 

Seyahat acentaları, resmİ gazetede yayınlanıp 28.09.I972 tarihinde yürürlüğe giren "Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu" hükümlerine göre kurulur ve çalışırlar. Bu kanunun birinci maddesinde şöyle bir tanım vardır:

Madde 1 - Seyahat acentaları kâr amacıyla turistlere ulaştırma, konaklama, gezi, spor, eğlence ve tanıtım imkânları sağlayan, onlara turizmle ilgili bilgiler veren, bu konuya ilişkin tüm hizmetleri gören ve turizm ekonomisine ve genellikle ödemeler dengesine katkıda bulunan ticari kuruluşlardır.

Bu kuruluşlar, 1618 sayılı Seyahat Acentaları Kanunu ve Seyahat Acentaları Yönetmeliği esaslarına göre kurulur ve hizmet üretirler. İlimiz genelinde 177 adet seyahat acentası vardır. Bu kurumlar, yurt içinde ve yurt dışında ilimizin varlıklarını tanıtıp, ülkemize turist ve döviz kazandıran, ülkemizdeki yatırımları işleten ve değerlendiren kuruluşlar olduğu için çok önemli görevler yapmaktadırlar. Ne yazıkki, bu yararlı kurumlar bizim ülkemizde yeteri kadar bilinip, tanınmıyorlar.

İlimizde turistik amaçlı ilk seyat acentasını, Kuşadası’nda 1959 yılında rahmetli Naci Akdoğan işletmeye açmıştır. "Akdeniz Turizm ve Seyahat Acentast olarak, hizmete giren bu acentanın kurucusu Naci Akdoğan bir anısında bu konuyu şöyle anlatıyor:

" - Ben, 1959 yılında Kuşadası'na turist getiren bir Yunan seyahat acentası sahibi ile Gümrük Müdürü aracılığı ile tanıştım. Bizden Kuşadası'na gelen turistlere Efes'i ve diğer antik kentleri gezdirmemizi istiyorlardı. İşimiz, gemiden grubu almak, Kuşadası ve çevresindeki Antik Kültür varlıkları ile doğal güzellikleri gezdirdikten sonra tekrar gemiye geri getirmekti. Bu iş aklıma yattı. O zamanki Kuşadası Belediyesi'nin altındaki yerde, Akdeniz Gemi ve Turizm Acentasını kurdum”

Bu bakımdan Naci Bey'i ilimizde bu işletmelerin Piri ve kurucusu olarak kabul ediyor ve rahmetle anıyoruz. Ruhu şad olsun.

TURİZM ACENTALARININ BÖLGEDE TANITTIKLARI

TURİSTİK MERKEZLER -

Turzim ve seyahat acentaları bölgemizde şu merkezlere turlar düzenlemekte ve tanıtmaktadırlar:

1- Dilek Yarım Adası Ulusal Parkı ve plajları

2- Büyük Menderes Deltası ve Bafa Lagünü sulak alanları.

3- Milet Antik Kenti ve buradaki Antik Kültür varlıkları ile Milet Müzesi.

4- Priene Antik Kenti ve Antik Kültür kalıntıları.

5- Didim ApolIon Tapınağı ve Altınkum plajları

6- Söke Çarşamba Pazarı ve Kemalpaşa Rum evleri ile Doğanbey Antik Köyü.

7- Magneziya Antik Kenti ve kalıntıları.

8- Ehfesus(Efes)Antik Kenti ve Meryam Ana Evi ve Selçuk Kalesi, müzesi, Şirince Antik Köyü.

9- Tralles Antik Kenti.

10- Nissa Antik Tiyatrosu. * Devam edecek...

Önceki ve Sonraki Yazılar