Aydın kestane üretiminde ikinci olan Kastamonu'yu ikiye katladı

Aydın kestane üretiminde ikinci olan Kastamonu'yu ikiye katladı

Aydın kestane üretiminde ikinci olan Kastamonu'yu ikiye katladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından elde edilen verilere göre Türkiye’de bu yıl yapılan kestane üretiminde İzmir üçüncü, Kastamonu ikinci olurken Aydın birinci il oldu.
Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, resmi verilere doğrultusunda Aydın’ın bu yıl ülke genelinde gerçekleştirilen kestane üretiminde ilk sırada yer aldığını belirtti. Üretimin, Doğu Karadeniz’de gürgen, kızılağaç gibi ağaçlarla karışık olarak nadiren de saf kestane toplulukları şeklinde yapılırken, batıya doğru küçük gruplar halinde bol miktarda kestaneliklerin olduğunu belirten Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, “Bölgeler itibariyle kestane üretimde Ege Bölgesi, yaklaşık yüzde 70’lik payla ilk sıradadır. İller arasında, 20 bin 989 tonla Aydın birinci gelirken, bu ili 10 bin 321 tonla Kastamonu, 10 bin 176 tonla İzmir ve 4 bin 242 tonla Sinop izlemektedir” dedi.
İHRACAT ARTIYOR
Kestanede üretimdeki sınırlı yükselişe karşın kestanede son 6 yıldır ihracatın sürekli arttığına dikkati çeken Posacı, 2009 yılında 4,9 milyon dolar olan ihracatın 2014 yılında 40,2 milyon dolara çıktığını, ithalatın da 0,37 milyon dolardan 0,4 milyon dolara yükseldiğini belirtti. Tamamen doğal şartlarda üretilen kestanede, kapama bahçeciliği yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Rıza Posacı; “ Üretim artışı için modern üretime geçilmelidir. Aydın’da ve kestane, tamamen doğal şartlar altında yetiştirilmektedir. Hiçbir şekilde tarımsal ilaç, suni gübre kullanılmamaktadır. Başta nişasta ve şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifli maddeler, protein, düşük oranda yağ, çeşitli mineral maddeler, B1, B2 ve C vitaminleri dolayısıyla kestanenin, besin içeriği zengindir. Tamamen doğal şartlar altında yetiştirilmesi nedeniyle, beslenme diyetlerinde hatta çocuk mamalarında kullanılmaktadır”
’MARKALAŞMAYA ÖNEM VERİLMELİ’
Meyvesinin yanı sıra ağacıyla da önemli bir ekonomik değer olan kestanede markalaşmaya önem verilmesi, modern ürün işleme tesisleri kurulması gerektiğini vurgulayan Posacı; “Tanıtım yapılır, üreticinin yetiştiricilik ve pazarlama konusundaki bilgi eksikliği giderilir ve kapama bahçelerin kurulması desteklenirse kestanede üretim de ihracat da artar. Bunun olmaması için bir sebep yok. İlimizin potansiyeli var. Kestane sektöründe üretim tekniği, hasat, depolama ve pazarlama konularında üreticide bilgi eksikliği bulunuyor. Bu konularda gerekli çalışmalar yapılarak üreticinin aydınlatılması ve modern tarım tekniklerinin uygulamaya konulması ürün kayıplarını azaltacaktır” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.