Aydın lezzetleri yarıştı

Aydın lezzetleri yarıştı

Aydın lezzetleri yarıştı

Gerçek Gazetesi
Aydın'da Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) organizasyonunda ''Aydın Lezzetleri'' yarışması düzenlendi. Atatürk Kongre Merkezi"nde düzenlenen ve 32 yöresel lezzetin yarıştığı organizasyonda keşkek ile damat bohçası birinci seçildi.
''Değerini Tescil Et Aydın'ı İlerlet'' sloganıyla yürütülen ve Aydın'da yerel Ürün koruma kampanyasının 2. yıldönümü nedeniyle düzenlenen yarışma ''Geleneksel Aydın Yemekleri'' ve ''Yenilikçi Aydın Yemekleri'' olmak üzere 2 kategoride gerçekleştirildi.
Yarışmanın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof Dr. Ali Belge, amaçlarının yerel ürünleri tespit ederek, coğrafi işaret tescili hakkında bilinç düzeyini artırmak olduğunu belirterek “Aydın'da yerel ürünleri koruma kampanyası başlatıldığında tek tescilli ürünün incirdi. Bugün Türk Patent Enstütüsünce tescil süreci devam eden Aydın zeytinyağı, Aydın mercimek zeytini, Aydın Kestanesi ve Aydın Künarı'nın bulunmaktadır. Yarışmanın temel amacı geleneksel Aydın yemeklerini belirleyip tescil işlemlerinin başlatmasıdır. Bu şekilde Aydın geleneğe sahip çıkılacak. Aydın'a özgü ürünlerin sanayiye ve ticarete konu edilebilecek, bu şekilde Aydın ve Aydınlıya katma değer oluşturabilecek yeni ürünler ortaya çıkacak. Geçtiğimiz dönemde Yunanistan bizim baklavamıza sahip çıkmıştı. Bu yarışmayla birlikte Türk Patent Enstütüsü tarafından coğrafi işaret tescil işlemleri başlatılacak. Tescillenen lezzetlerimizi artık uluslararası alanda hiçbir ülke sahiplenemeyecek” dedi.
Etkinliğe, Aydın Valisi Kerem Al, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hulisi Akşit, daire müdürleri davetliler ve yarışmacılar katıldı. Yarışma kapsamında katılımcılara da yarışmaya katılan yemekler ikram edilirken, özellikle öğrenciler renkli bir gün yaşadılar.
Jürinin seçim yapmakta zorlandığı yarışmada Yenilikçi Aydın Lezzetleri Kategorisi birincisi, ''Damat Bohçası'' yemeğiyle Balca Gıda, ikincisi, ''Kapari Reçeli'' ile Kadıneli Gıda, üçüncüsü, ''Aşkım Lolita'' ile Filiz Akkaya'' oldu.
Geleneksel Aydın Lezzetleri Kategorisi birincisi ,''Keşkek'' ile Koçarlı Esnaf ve Sanatkarlar Odası, ikincisi, ''Kabak Tatlısı'' ile Aydın Belediyesi, üçüncüsü, ''Kuzu Etli Şevketi Bostan'' ile Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Ekonomik Sosyal Dayanışma Vakfı oldu.
Yarışmada dereceye giren lezzetlerin sahiplerine ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.