Aydın: “Nitelikli ücretsiz sağlık hizmetleri için 13 mart'ta görevdeyiz‏”

Aydın: “Nitelikli ücretsiz sağlık hizmetleri için 13 mart'ta görevdeyiz‏”

Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın, taleplerini ifade etmek için 13 Mart Cuma günü tüm yurtta g(ö)revde olacaklarını belirtti.

Sağlıkta dönüşümle herkesin özeller de dahil olmak üzere bütün sağlık kuruluşlarından hizmet alabileceğinin açıklandığını anımsatan Dr. Metin Aydın, “Hastalar ikinci ve üçüncü sağlık hizmetlerinde 8 TL, özel sağlık hizmetlerinde ise 15 TL muayene parası ödüyor.Eğer hasta 10 gün içinde aynı uzmanlık dalında farklı sağlık hizmet sunucusuna başvurursa muayene katılım payı tutarları 5TL artırılarak tahsil edilmektedir.Bu paralar çalışanlardan eczanelerde,emeklilerde aylıklarından tahsil ediliyor. Her bir reçete için üç kutuya kadar temin edilen ilaçlar için 3 TL, ilave temin edilen her bir kutu ilaç için 1 TL ödenmekte.Emekli olanlardan yüzde 10 çalışanlardan yüzde 20 oranında ilaç katılım payı hastalar tarafından eczanelerde ödenmektedir. Vücut dışı protez ve ortezlerden, görmeye yardımcı tıbbi malzemelerden, ağız protezlerinden sağlık raporunda hayati öneme haiz olduğu belirtilmezse emeklilerden yüzde 10,çalışanlardan yüzde 20 katılım payı alınmaktadır. Yardımcı üreme yöntemi tedavilerinde birinci denemede yüzde 30, ikinci denemede yüzde 25, üçüncü denemede yüzde 20 oranında katılım payı alınmakta. Hastalardan sözleşmeli veya protokol imzalamış sağlık kuruluşlarında istisnai sağlık hizmetlerinden dolayı SUT listelerinde yer alan işlem bedellerinin 3 katını geçmemek üzere ilave ücret alınmakta. Hastanelerde yatan hastalardan asgari banyo, TV ve telefon bulunan 2 yataklı odalarda standart yatak tarifesi işlem bedelinin 1,5 katını, tek yataklı odalarda ise 3 katını geçmemek üzere ilave ücret alınmaktadır. SGK ile anlaşmalı özel hastaneler A-B-C-D-E olarak gruplandırıldı ve E grubu hastanelerde yüzde 10, A grubu hastanelerde yüzde 90 oranında ilave ücret alınabilmesinin önü açıldı. Son yapılan düzenlemeyle ise ilave fark ücretleri yüzde 200 çıkarıldı ve hastanelerde alınabilmesinin önü açıldı. Mevcut sistemde yüzde 90 fark ücreti sadece A grubundaki hastaneler tarafından alınırken, şimdi yüzde 200’lük ilave ücret fark etmeksizin tüm özel hastaneler tarafından alınabilir hale gelmiştir. Kamu Üniversitelerinde öğretim üyesine muayene olmak istenirse SGK paket tarifesinin iki katı kadar bir tutarı hastaların döner sermayeye yatırması gerekiyor” dedi.
“Hastaların katılım payları dışında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek amacıyla bir de her ay 50,94 ile 305,64 TL arası GSS primi ödemesi gerekiyor” diyen Aydın, şöyle konuştu: “Sağlık Bakanlığına bağlı 2. ve 3. basamak hastanelerde Alo 182 ile Merkezi Hastane Randevu sistemi almak isteyen hastaların konuşmalarının dakikası 46 Kuruş, Türk Telekom ile konuşmanın dakikası ise 7-15 Kuruş. Yani hastalar muayene olmak için telefonla randevu almak için aradıklarında normalde uygulanan tarifenin 3 ile 7 katı arası daha fazla para ödeme durumunda kalmaktadır. Tüm bu uygulamalardan da görmekteyiz ki artık devletin hastanesinde dahi tedavi olmak parayla. Yani devletin eli hastanın cebinde. Tabip Odaları olarak bizler emekli ve çalışanların sabit ücretlerinin artışı, fiili hizmet zammı, çalışma koşullarımızın iyileştirilmesi talepleri yanında hastaların nitelikli sağlık hizmetlerine ücretsiz ulaşabilmesi için sağlık çalışanları olarak 13 Mart Cuma günü tüm yurtta g(ö)revdeyiz. Biz Tabip Odaları olarak hastalarımızı ortak kazanımlarımız için beraber hareket etmeye, bizlere anlayış ve destek vermeye davet ediyoruz”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.