Aydın Sağlık Müdürlüğü’nden grip ve korunma yolları

Aydın Sağlık Müdürlüğü’nden grip ve korunma yolları

Aydın Sağlık Müdürlüğü’nden grip ve korunma yolları

Gerçek Gazetesi
Aydın İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Kasım Çetin, Türkiye ve dünyada her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen mevsimsel gribin normalden çok daha fazla hastane yatışları ve ölümlere neden olduğunu belirtti.
Grip hastalığı ve hastalıktan korunma yolları hakkında bilgiler veren Dr. Kasım çetin, “Grip, influenza adı verilen virüs tarafından oluşturulan, ateş, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı, kuru öksürük ile kas ve eklem ağrıları gibi belirtilerle başlayan bulaşıcı bir hastalıktır. Mevsimsel grip ülkemiz ve dünyada her yıl milyonlarca insanı etkilemekte, genel olarak bilindiğinden çok daha fazla sayıda hastane yatışları ve ölümlere neden olmaktadır. Grip virüsü, A,B ve C olmak üzere üç ana tipten oluşmaktadır. C tipi genellikle çok hafif geçirilen bir enfeksiyon şeklinde ortaya çıktığı için ciddi bir halk sağlığı problemi oluşturmaz. Ancak A (H1N1 ve H3N2) ve B tipleri ise genellikle toplumda ciddi salgınlara yol açmaktadır. Grip virüslerinin üzerindeki proteinler sürekli olarak mutasyona uğrayabildiği için kişi her sene tekrar hasta olabilmektedir. Çünkü gelişen eski antikorlar yeni hastalığa karşı kısmen koruma sağlamaktadır. Virüs vücuda alındıktan sonra ortalama 1-7 gün içinde hastalık belirtileri ortaya çıkar. İlk belirti genellikle 38 derece üzerinde ateştir. Bunun yanında halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı, kuru öksürük ile kas ve eklem ağrıları ile birlikte özellikle çocuklarda bulantı ve kusma da görülebilir. Ateş ve ağrılar 2-4 gün içinde azalırken kuru öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve solunumla ilgili problemler ortaya çıkar. Çoğu belirti 7 gün içinde kaybolurken yorgun hissetme günlerce sürebilir” dedi.
Türkiye"de 2013-2014 grip sezonunda ilk grip virüsün 43. haftada yani Ekim ayının sonunda tespit edildiğine işaret eden Çetin, “Yılsonu itibarıyla çalışılan numunelerde influenza pozitiflik yüzdesi yüzde 49 olarak tespit edilmiş olup bunların büyük kısmı A (H3N2) tipindeki grip virüsüdür. Avrupa genelinde de en çok tespit edilen grip virüsü ülkemizde olduğu gibi A grubudur. Gribe yol açan influenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır. Başlıca bulaşma yoları, öksürük ve hapşırık ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile bulaşması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalardır. Bu nedenle kişisel korunma önlemleri hastalıktan korunmada çok önemlidir. Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalıdır. Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat etmelidir. Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır. Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır. Yüzeyler sık sık temizlenmelidir” diye konuştu.
Gripten korunmanın diğer bir önemli korunma yöntemi ise grip aşısı olduğuna dikkat çeken Çetin, “Özellikle Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı tarafından, çeşitli gruplar gribin olumsuz etkileri açısından risk grubu olarak tanımlanmaktadır. Bu risk taşıyan gruplar için aşı korunmada büyük önem taşır. Bu kişilerin aşı bedelleri Sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanmaktadır. 65 yaş ve üzerindeki kişiler, Yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler, Astım dahil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, Şeker hastaları, Kronik böbrek yetmezliği olanlar, Kan hastalığı olanlar, Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, 6 ay - 18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin kullananlar bu imkandan faydalanabilmektedir. Hastalık yönünden önemli bir risk grubu da sağlık çalışanlarıdır. Çünkü sağlık çalışanları bir çok hasta ile karşılaştığı için insanlara hastalık bulaştırma riskleri yüksektir. Bu nedenle sağlık çalışanları için her yıl grip aşısı ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüm bunları yanında, yumurta alerjisi olanlar, daha önce grip aşısı sonrası ciddi alerjik reaksiyon geçirenler ve 6 aydan küçük bebekler hekim önerisi olmadan kesinlikle aşılanmamalıdır” ifadelerini kullandı.
GRİP HASTALIĞININ
TEDAVİSİ
Grip hastalığının tedavisinin ortaya çıkan belirtilerin tedavisi şeklinde olduğuna işaret eden Çetin, şı uyarılarda bulundu: “Ateşin düşürülmesi, burun akıntısının giderilmesi, halsizlik ve kırgınlığın giderilmesi şeklinde tedavi düzenlenir ve yatak istirahatı önerilir. Çoğu hasta 3-4 gün içinde rahatlamaktadır ve antiviral tedavi çoğunlukla gerekmemektedir. Ancak grip komplikasyon gelişme ihtimali olanlarda hekim gözetiminde antiviral tedavi başlanabilir. Bunlar tip ilaçlar da şikayetlerin ilk 2 gününde başlanırsa daha etkili olmaktadır. Antibiyotikler ise virüse etkili olmadığından gereksiz kullanım bakterilerin direnç kazanmasına neden olmaktadır. Özellikle grip döneminde mevsim özelliklerine uygun giyilmeli, bol sulu gıdalar, taze meyve ve sebze tüketilmelidir. Hastalar ile yakın temastan, ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır”
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.