Aydın Tabip Odası'ndan Sağlık Bakanlığı'nın uygulamalarına tepki

Aydın Tabip Odası'ndan Sağlık Bakanlığı'nın uygulamalarına tepki

Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın, yaptığı basın açıklaması ile Sağlık Bakanlığı’nın Aile hekimlerine yönelik uygulamalarını eleştirerek “Bakanlığın haksız uygulamaları Aile hekimlerini görevlerinden soğutmaktadır” dedi.

Konuyla ilgili Aydın Tabip Odası’nda Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte basın açıklaması yapan Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Metin Aydın, “Aile Hekimleri hali hazırda iş yüklerini artıran ve hekimlik ile ilgisi olmayan pek çok görevi yapmakla yükümlü kılınmışken, çalışma şartlarını ağırlaştıran ve yeni görev yükümlülükleri getiren yaptırımlarla karşı karşıya kalmışlardır. Aile Hekimleri yapmaları gereken asıl işlerden uzaklaşmış, idareciler tarafından uygulanan baskılarla mesleklerinden soğumuş, sundukları Aile Hekimliği hizmetlerinde vatandaş aleyhine gelişmeler olmaya başlamıştır” dedi.
Aile Hekimliğinde çalışanların son 2 yıldır gündemini nöbetlerin işgal ettiğini ve mahkemelerce iptal edilen Aile Hekimleri nöbetinin bu defa uzatılmış mesai adı adı altında uygulanmaya çalışıldığını ifade eden Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Metin Aydın, “Cumartesi mesaisine Aile Hekimliği çalışanları katılım sağlamadı ve en önemlisi hastaların bu yönde başvuru ve taleplerinin olmadığı geride kalan 4 ay içinde rakamsal olarak görüldü. Sağlık Bakanlığının ezberi Aile Hekimliğinde çalışanların kararlı duruşu ile bozulmuştur. Ezberi bozulan Sağlık Bakanlığı Aile Hekimlerine aba altından sopa gösterme sevdasından vazgeçmemiş, çalışanlara zulüm ve cezada daha nasıl mahir olurum yollarını aramaya başlamıştır” ifadelerine yer verdi.
Bir hafta önce Sağlık Bakanlığı’nın "Aile Hekimliği Ödeme ve Seçme Yönetmeliği’ni" çıkararak Aile Hekimliğinde puan uygulamasını değiştirdiğini ve bu değişiklikle de Aile Hekimleri’ne adeta aba altından sopa gösterildiğini iddia eden Aydın, “Bu yönetmelikle sözleşme, ücretlendirme, kesintiler ve nöbetlerle ilgili pek çok konu yeniden düzenleniyor. Yönetmelikte ceza puan sayısı ve içeriği artırılmakta, nöbete gitmeyen Aile Hekimine daha önce 5 olan ceza puanı 20 ye yükseltilmekte. Ayrıca; forma giymemek 5, izinsiz işe gelmemek 10, kayıtları düzenli tutmamak 10, bekleme odasında aydınlatma eksikliği 5, sağlık kayıtlarının güvenliğini sağlamamak 50 ceza puanı gibi 46 adet işlemde veya faaliyette 3 ile 50 ceza puanı arasında değişen yaptırımlar getirilmektedir. Hiç bir meslek grubunda bulunmayan ceza puanı uygulaması ile Aile Hekimlerinin iş güvencesi tehdit edilmekte, 2 yılda 100 ceza puanı alan hekimin sözleşmesi fesih edilmektedir. Bu yönetmelik Aile Hekimlerine yeni angaryalar getirmekte, çalışanların anayasa ve ILO sözleşmeleri ile güvence altına alınmış izin ve dinlenme haklarına apaçık aykırılık teşkil etmektedir” dedi.
İş güvencesinin olmadığı yerde kaliteli sağlık hizmeti sunumunun mümkün olmadığını da ifade eden Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın, açıklamasının devamında “Aile Hekimleri hali hazırda iş yüklerini artıran ve hekimlik ile ilgisi olmayan pek çok görevi yapmakla yükümlü kılınmışken, çalışma şartlarını ağırlaştıran ve yeni görev yükümlülükleri getiren yaptırımlarla karşı karşıya kalmışlardır. 20 ceza puanı üzerinden kurulacak baskı ile Aile Hekimliği çalışanlarının nöbete gitmesini sağlayacağını düşünen Sağlık Bakanlığının halkın yararına yapacağı çok daha önemli stratejileri olmasını beklemekte vatandaşın hakkıdır. Her zaman kendi hastalarına ve vatandaşlara yardımcı olan, onların sorunları ile birebir ilgilenen Aile Hekimlerini işinden etmeye çalışan Sağlık Bakanlığına, Aile Hekiminden memnun olan vatandaşlarında vereceği bir yanıtı mutlaka olacaktır. Tüm bu yaşananlara baktığımızda bir anlamda Aile Hekimliği, Sağlık Bakanlığının çıkardığı yönetmeliklerle Aile Hekimlerinin gerekçeli itirazları ve akılcı çözüm önerilerini dikkate almayan Sağlık Bakanlığı tarafından adeta bitirilmek istenmektedir. TTB ve Aydın Tabip Odası olarak ASM’de çalışan meslektaşlarımızın hafta sonu nöbet direnişinin yanındayız ve her türlü hukuki katkı dahil olmak üzere her türlü desteği vereceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.