MEHMET ALİ OKLAY

MEHMET ALİ OKLAY

AYDIN YAŞLANIYOR

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre genç nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yaklaşık % 170. Bu oran Aydın’da yaklaşık % 15 ile iller sıralamasında 72.’yiz. Bu oranın en yüksek olduğu il; % 26 ile Hakkari. En düşük olduğu iller ise Muğla, Zonguldak ve Balıkesir.

Çocuk nüfusuna baktığımızda da; çocuk nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yaklaşık % 25. Çocuk nüfusunu irdelerse, ilimiz Aydın 62. sırada. Bu oranların en yüksek olduğu iller ise % 41 ile Şırnak; Şırnak’ı da Şanlıurfa ve Ağrı izliyor. En düşük iller ise Tunceli, Edirne ve Çanakkale.

Sanırım bu rakamlar ve beklentiler bütün çıplaklığı ve gerçekliğiyle, yoruma gerek bırakmadan haykırıyor önlem alınması gerçeğini.

Başbakanın üç çocuktaki ısrarı belki rakamların gerçeğinden kaynaklansa gerek. Nüfusumuz yaşlanıyor, doğum oranları düşüyor. Allah’a şükür ki ölüm yaşı yükseliyor. Bu rakamlar refah toplumlarına has veriler. Biz henüz gelişmekte olan bir toplum olduğumuzdan emekliden çok, çalışana ihtiyacımız var. Bunları kinaye olsun diye söylemiyorum, gerçekten genciyle yaşlısıyla, emeklisiyle daha çok çalışmaya ve işe ihtiyacımız var. Daha çok üretip, artı değer ortaya çıkarıp, sonra tüketmeliyiz. Çalışmadan, üretmeden refahı istersek, bizden; başka şeylerden! feragat etmemizi isteyeceklerdir. Kim mi? Hayat size bunların kim olduğunu öğretmiştir sanıyorum.

Konuyu Söke ölçeğinde ele alacak olursak; Söke’nin de Aydın ve Türkiye gerçeğinden soyutlanamayacağı aşikar olsa gerek. Biz de Sökeliler olarak okuyan genç nüfusumuzu ilçemizde istihdam etmede çok başarılı değiliz.

Ayrıca belli bir seviye üstü erişkinimizi bile ilçemizde tutamıyoruz. Böyle olmasaydı eğer bir çok aile Kuşadası ve Didim gibi ilçelerimize yerleşme gereği duyarlar mıydı?

Aslında son paragrafın konusu ayrıca ve teferruatlı ele alınmalı ve Sökeliler bu konuda şapkayı önlerine alıp düşünmeliler bence.

Kısaca söylemek istediğim şu; Genç göçünü önlemenin ve tersine akım oluşturmanın öncelikli çözümü Söke Üniversitesi ve OSB’sidir.

Sayın Kaymakamım belki son senenizde hizmetlerinizi taçlandırabilir, Sökeliler’in kalbinde ayrıcalıklı bir yer edinebilirsiniz. Tarih size bu fırsatı veriyor. Karar sizin...

Not: Sayın Kaymakam şu anda OSB’nin ve Üniversite Derneği’nin Başkanıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar