Aydın Ziraat Odası zeytin ve zeytinyağının sorunlarını masaya yatırdı

Aydın Ziraat Odası zeytin ve zeytinyağının sorunlarını masaya yatırdı

Aydın Ziraat Odası zeytin ve zeytinyağının sorunlarını masaya yatırdı

Aydın Efeler Ziraat Odası, son günlerde yaşanan fiyat düşüklüğü nedeniyle sıkıntıya giren zeytin üreticisinin sorunlarının çözümü için rapor hazırladı. Özellikle Tariş’in bu yıl ki alım dönemine yüksek fiyatlarla erken girip piyasadan erken çekilmesinin ciddi sorun oluşturduğunu belirten Efeler Ziraat Odası başkanı Rıza Posacı devlet desteği ile zeytin ve zeytinyağı üreticisinin sorunlarının çözülmesi gerektiğini kaydetti.
Efeler Ziraat Odası tarafından hazırlanan rapor ile ilgili bilgi veren Başkan Rıza Posacı, “Zeytincilikte, yeni dikim alanlarına verilen yardımların geleneksel zeytin ağaçlarının gençleştirilmesine ve diğer kültürel önlemler bakımından (Toprak-Su muhafazası, teraslama) ilave önlemler ile desteklenmesine gerekiyor. Stratejik bir ürün olması nedeniyle zeytin yağına verilen pirimin ham dane zeytine de verilmelidir” dedi.
ÜRETİCİ MADEN ARAMALARINDAN HUZURSUZ
Üreticinin maden aramalarından huzursuz olduğunu ifade eden Posacı,”Zeytin alanlarında maden aramalarına imkan veren ve zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerinin aşılattırılmasına dair kanuna aykırılıklar taşıyan yeni yönetmeliğin üreticiler arasında büyük huzursuzluklara yol açıyor. Sektörün uygun bulmadığı yeni yönetmeliğin bir an önce geri çekilmelidir. Zeytincilik sektöründe ürün ve üretim maliyetlerinin düşürülmesinde mutlak gerekli görülen ve zeytincilikte kullanılan girdilerden başta gübre, akaryakıt ve enerjinin ucuzlatılması ve ağaç başına verimliliğin AB Seviyesine yükseltilmesi için kamu destekli bir program ile bölgelere ve zeytin çeşitlerine göre uygun budama tiplerinin belirlenerek toplu ve tek tip budama uygulamaları yapılması, yaşlı ve verimden düşmüş ağaçların kademeli olarak gençleştirilme çalışmalarının desteklenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.