Aydın'da 5 kişiden 1'i kanserden ölüyor

Aydın'da 5 kişiden 1'i kanserden ölüyor

Aydın'da 5 kişiden 1'i kanserden ölüyor

Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Kasım Çetin, Aydın’da kansere bağlı ölümlerin yüzde 20,47’lik bir orana sahip olduğunu belirtti.
Aydın’da kansere bağlı ölümler hakkında bilgi veren Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Kasım Çetin, “Kanser vakası ile ilgili olarak Türkiye İstatistik Kurumunun 2014 yılı ölüm nedenleri istatistikleri incelendiğinde ‘iyi huylu ve kötü huylu tümörler’ yani kanserlere bağlı ölümler ülkemizdeki tüm ölümlerin yüzde 20,67 oluşturmaktadır. İlimizde ise yüzde 20,47 olarak gerçekleşmiştir. 2013 yılından itibaren tüm ülkede aktif kanser kayıtçılığına geçilmiş olup, ilimizde bu konuda en başarılı iller arasındadır. Her kanser vakasının kayıt altına alınması yanında tüm ölüm nedenlerinin doğru şekilde toplanması için ilimiz genelinde titiz bir çalışma yürütülmektedir. Kanser teşhisi konulmasında son yıllarda gelişen teknoloji ve laboratuvar desteği önemli yer tutmaktadır. Daha önceki yıllarda tespit edilemeyen birçok kanser tipi artık tespit edilebilmektedir. Bunun yanı sıra riskli yaş grubu ve kişilerde yapılan taramalar da teşhis konulmasında oldukça önemlidir” dedi.
Aydın’daki kanserle mücadele çalışmalarına da değinen Dr. Çetin, “Bu konuda Kanser Erken Teşhis Tarama Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından yürütülmekte olan meme, serviks ve gaitada gizli kan taraması il genelinde yapılmaktadır. Meme kanseri taramasında ülke genelinde başarılı olan ilk 5 il içinde yer alırken, serviks ve gaitada gizli kan taramasında ise ilk 10 il içinde yer almaktadır.
Tüm bu çalışmalar başta Efeler KETEM olmak üzere Söke ve Nazilli KETEM tarafından yürütülmektedir. Ayrıca Türkiye’de bir ilk olan digital mamografili mobil KETEM TIR’ı hizmeti halkın ayağına götürülerek tarama yaptığı gibi halkımızda bu konuda farkındalılık oluşmasına da katkıda bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.