Aydın'da 8 ören yeri ziyaretçilerini ağırlıyor

Aydın'da 8 ören yeri ziyaretçilerini ağırlıyor

Aydın Kültür ve Turizm İl Müdürü Nuri Aktakka, il sınırları içerisinde bulunan 21 ören yerin bulunduğu ve bunların 10 tanesinde kazı çalışmaların yapıldığını belirtti.

Aydın il genelinde 8 ören yerde Afrodisias, Nisa, Magneziya, Alinda, Alabanda, Pirienne, Miletos ve Apollo ören yerler turizme açık olduğunu ifade eden Aktakka, okulların açılması ile kazı çalışmaların durduğunu ancak ziyaretlerin devam ettiğini söyledi.
Kazıların sezonluk olduğunu ifade eden Aktakka, “Aydın da 10 ören yerimizde kazı çalışmalarımız var. Kazı çalışmaları şu anda sona erdi. Hepimizin bildiği gibi kazılar sezonluktur. Kazılar ilmi çalışmalardır. İlmi çalışmalarda bir üniversitenin sorumluluğunda ve başkanlığında yapılır. Yaz döneminde genellikle Temmuz ve Ağustos aylarında kazılar yapılar. Eğitim öğretim başladığında kazılar biter. Şu anda kazı çalışmaları durmuş vaziyettedir. Kazı başkanları kazıları bitirirken yağmur ve yaştan zara görecek durumlara karşı tedbirleri alırlar. Bunlar yine ihtiyaç duyulursa bu kazı alanları ile ilgili müzeler kontrollerini yaparlar. Onlarda anlık gelişen durumlara göre tedbirlerini alırlar. Şu anda turizme açık ören yerlerimizin ziyaretleri devam etmektedir. Bu anlamda görevlilerimiz var. Kazı çalışmalarından sonra ziyaretlerin devam ettiği yerler Afrodisias, Nisa, Magneziya, Alinda, Alabanda, Pirienne, Miletos ve Apollo ören yerler turizme açık ve güvenlik kontrollerimiz ile temizlik çalışmalarımız yıl boyunca devam ediyor” dedi.
Aydında ören yerlerine yeni gezi güzergahları için düzenleme çalışmaları Kültür Bakanlığınca projelendirildiğini ifade eden Aktakka, projenin Kültür Varlıkları Koruma Kuruluca onaylandığını ve ilki Karacasu Afrodsias ören yeri gezi güzergahı uygulama çalışmalarına başlandığını sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.