Aydın'da ağrısız doğum dönemi başlıyor

Aydın'da ağrısız doğum dönemi başlıyor

‘Sağlıklı Anne, Sağlıklı Bebek, Mutlu Gelecek’ sloganı ile hizmet vermekte olan Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde ilkler yaşanmaya devam ediyor.

Anne adaylarının son yıllarda tercih ettiği yöntemlerin başında ağrısız doğum geliyor. Yaygınlaşan bu yöntem 1 Temmuz itibari ile Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde uygulanmaya başlanacak.
Günümüzde ayaklarda uyuşukluk veya ağırlık hissi olmaksızın doğum sancısını yok etmek diğer bir ifadeyle ‘Mobil Ağrısız Doğum’un mümkün olduğunu belirten Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Anestezi Uzmanı Dr. Aslı Aksu Leyla, “Epidural analjezi anne adayının normal doğum öncesinde bel kısmından omurga aralığından bir kateter yardımıyla anestetik madde verilerek belden aşağısında ağrının hissedilmesini engelleyen bir işlemdir. Doğum sancıları karında ve kasıklarda kasılma ve basınç olarak hissedilir, ağrı ve acı hissedilmez. Doğumu ve doğum sonrası sıkıntıları hafifletmek için son derece güzel bir yöntemdir” ifadelerini kullandı.
Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Ender Zencir de, Ağrısız Doğum ’un uygulanışı ve ne zaman uygulanması gerektiği ile ilgili olarak, ‘’Bel hizasına yerleştirilen milimetrik bir tüp olan kateterden uygulanan bir ilaçla, vücudun alt yarısından gelen ağrı sinyallerinin iletimi geçici olarak duru ve ağrılı uyarının çıktığı bölge de ağrı duyulmaz. Anne adayı uygulamadan sonra doğum süreci içerisinde kalkıp oda içinde yürüyebilir her türlü ihtiyacınıgörebilir. Rahim kaslarının kasılması ve doğum eylemine anne adayının aktif katılımı etkilenmez, anne doğum anında ağrıdan arınmış olarak fizyolojik olarak bebeğine kavuşur. Rahim kasılmaları düzenli hale geldikten sonra rahim yaklaşık yüzde 60-70 incelip, açıklığı 4 cm’e ulaşınca yani sancılar anneyi ciddi olarak rahatsız etmeye başlayınca uygulanır” diye konuştu.
‘’DOĞUM SONRASI YORGUN, OLMADIĞINIZ İÇİN BEBEĞİNİZİ HEMEN BESLEYEBİLİRSİNİZ’’
Ağrısız Doğum ‘un birçok avantajı olduğunun altını çizen Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Ender Zencir, “Ağrısız Doğum gerçekleştiren hasta uygulamadan sonra rahatlıkla yürüyebilir. Epidural analjezi sizi sersemletmez, hasta hissettirmez, ayrıca bağırsak hareketlerini durdurmaz. Hem psikolojik rahatlama hem de kas spazmının çözülmesiyle normal doğum şansınızı artırır. Doğum stresinizin çoğunu giderir, kaslarda gevşeme ve rahatlama sağlar, sancıları ağrı olarak değil basınç ve kasılma olarak hissedersiniz. Çıkım esnasında kasılmalara eşzamanlı ıkınarak doğuma katılabilir, doğumunuzu çabuklaştırabilirsiniz, Doğum sonrası yorgun, bitkin olmadığınız için bebeğinizi daha çabuk kucağınıza alır, hemen besleyebilirsiniz. Tecrübeli uzmanların yaptığı epidural sonrası bağ ağrısı çok nadirdir. Baş ağrısı oluşsa bile tedavisi mümkündür. Tedavi edilmese bile 7- 15 gün içinde kendiliğinden geçer’’ ifadelerini kulandı.
‘’1 TEMMUZ’DA AYDIN’DA UYGULANMAYA BAŞLAYACAK’’
Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Feyza Türkmen İlkkahraman ise, “Ağrısız Doğum son yıllarda doğum işlemlerinde önemli bir uygulama olarak gösteriliyor. Bir çok gelişmiş Tıp Merkezi bu uygulamayı hayata geçirmiş durumda ve hastanemizde 1 Temmuz’dan itibaren anne adayları Ağrısız Doğum imkânına kavuşacaklar. Aydınlı ve çevre illerde yaşayan anne adaylarını hastanemize bekliyoruz’’ diye konuştu.
Aydın Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Yrd. Doç Dr. Murat Acat da, şunları söyledi: ‘’Sağlık Bakanlığımızın politikaları çerçevesinde ülkemizde ve Aydın ilimizde sezaryen ile yapılan doğumları azaltmak ve normal doğumu anlatma özendirme çalışmalarımız devam etmektedir. Aydın Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği olarak, Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıklar Hastanesinde bir ilki daha gerçekleştireceğiz”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.