Aydın'da ‘Chandler ceviz' çeşidi ile ilgili çalışmalar devam ediyor

Aydın'da ‘Chandler ceviz' çeşidi ile ilgili çalışmalar devam ediyor

Aydın’da ceviz üreticilerinin çok talep ettiği Amerikan menşeli olan Chandler ceviz çeşidi ile ilgili olarak çalışmalar sürüyor.

Ülke genelinde olduğu gibi Aydın’da da son yıllarda yeni tesis edilen ceviz bahçeleri ve üreticiler tarafından cevize gösterilen ilgi artarak devam ederken kurulan yeni bahçelerde ağırlıklı olarak tercih edilen chandler ceviz çeşidiyle ilgili olarak çalışmalar da sürüyor. Chandler ceviz çeşidinin Aydın için ova ve yayla şartlarındaki durumunu ortaya koyan bir çalışmanın bulunmaması üzerine Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne bağlı teknik elemanları harekete geçerek başlattıkları çalışmalar aralıksız devam ediyor.
“ÜRETİCİLER TARAFINDAN ÇOK TALEP GÖRÜYOR”
Chandler ceviz çeşidinin üreticiler tarafından çok tutulduğunu ifade eden Aydın Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bircan, “Özellikle basılı yayın ve birçok televizyon kanalında Amerikan cevizi, salkım ceviz, bodur ceviz gibi pek çok farklı şekilde öne çıkarılıyor. Geç çiçeklenmesi, yan dal verimliliği, iç beyazlığı ve standart meyve iriliği ile üreticiler tarafından çok talep gören bir Amerikan menşeli bir ceviz çeşididir. Diğer ceviz çeşitlerine göre geç dönemde çiçeklenir, ağaçları nispeten küçük taç yapar. Yan dal verimliliği yüzde 90-100, beyaz renkli iç oranı yüzde 90-100 ’ dür" dedi.
GÖZLEMLER DEVAM EDİYOR
Chandler cevizinin yetiştirildiği bahçelerde gözlemlerin devam ettiğini vurgulayan Bircan, “Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü Bahçe Bitkileri biriminde görevli konu sorumlusu teknik elemanlarımız tarafından Aydın’da yetiştirilen chandler ceviz çeşidinin Köşk, Bozdoğan ve Kuyucak İlçelerinde farklı yüksekliklerdeki 3 ayrı bahçede eş zamanlı morfolojik, fenolojik ve pomolojik özellikleri belirlenmek suretiyle gözlemleri yapılmaktadır. İki yıldır devam eden fenolojik gözlemler neticesinde bu sene Ekim ve Kasım aylarında takip edilen bahçelerden meyve örnekleri alınıp pomolojik gözlem ve analizler yapıldıktan sonra ilimizde ceviz yetiştiriciliğine yönelen üreticilerin doğru şekilde bilgilendirilmesi ile uygun yer ve çeşit seçimine yönlendirilmesine dayanak olması amaçlanmaktadır” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.