Aydın’da dilencilikle mücadele eylem planı uygulamaya konuldu

Aydın’da dilencilikle mücadele eylem planı uygulamaya konuldu

Aydın’da dilencilikle mücadele eylem planı uygulamaya konuldu

Aydın Valiliği tarafından dilencilikle mücadele eylem planı uygulamaya konularak kentte dilencilik olaylarına son verilmek istiyor.
Aydın Valiliğinden yapılan açıklamaya göre,” Dilencilik halkımızın huzurunu ve vicdanını rahatsız eden bir meslek haline gelmiştir. Ülkemizin ve İlimizin problemi olan dilencilik sadece insanların dışarıda görünce rahatsız oldukları değil, hayırsever vatandaşlarımızın dini ve toplumsal hassasiyetlerinin istismar edildiği, sömürüldüğü bir problemdir. İlimizde dilencilik yapanların profilleri incelendiğinde, çoğunluğunun T.C. vatandaşı olduğu, az miktarda ise Suriye vatandaşı olup Ülkemize göç eden ve geçici koruma altına alınanların bulunduğu görülmektedir. T.C. vatandaşı olan grup üç ayrı kategoride değerlendirilebilir. Organize olarak dilencilik yapan şebekeler: Bunlar diğer suç türlerini de çoğunlukla oluşturmaktadırlar ve genellikle çocukları kullanarak çocuk istismarı suçunu da işlemektedirler. Ferdi olarak dilenciliği alışkanlık ve gelir elde etme aracı haline getirenler: Bunların bir kısmı ilimizde ikamet etmekle birlikte önemli bir bölümü de komşu illerden gelerek dilencilik yapanlardır.Fakirlik dolayısıyla dilenmek zorunda kalanlar.
Toplumumuzu derinden rahatsız eden ve sosyal kökleri itibariyle çeşitlilik arz eden dilencilik problemi ile mücadele hem çok yönlü hem de çok aktörlü olmak zorundadır. Öncelikle problemin sadece kolluğun veya zabıtanın görev alanında olduğu yanılgısından kurtularak kamu olarak topyekûn ve toplum olarak birlikte çaba gösterdiğimizde hızlı ve kalıcı sonuç alınabileceği bilinmelidir. Kapı kapı dolaşmak suretiyle dilencilik yapanlara izin verilmeyecek ve bu kişilerin hırsızlık olaylarıyla ilgileri takip edilecektir. Öncelikli olarak İlimiz merkez ve ilçelerinde kolluk kuvvetleri ve zabıta ekipleri tarafından dilencilerin yoğun olarak faaliyet yürüttüğü camiler, hastaneler, kavşaklar, sokaklar, parklar, otogar bölgeleri tespit edilerek risk alanı haritası oluşturulacaktır. Tespit edilen risk alanlarından ve Emniyetin 155, Jandarmanın 156, Büyükşehir Belediyesinin 153 numaralı telefonlarına gelen ihbar telefonları ile dilencilik yapanlara ivedi olarak müdahale edilecek ve kimlik tespitleri yapılacaktır. Dilencilerin çalıştıkları ve yaşadıkları yerler tespit edilecek ve kolluk kuvveti, zabıta tarafından müdahale planları oluşturulacaktır.
“Dilencilik yapan Devlet yardımlarından mahrum bırakılacağı konusunda uyarılacak”
Yapılan kimlik tespiti neticesinde T.C. vatandaşı olduğu tespit edilenlere Kabahatler Kanunu’nun 33. maddesi gereğince cezai işlem uygulanacak ve dilenciliğe devam etmesi halinde gerek İl ve İlçe SYDV’larınca, gerekse Büyükşehir ve İlçe Belediyelerinden aldığı yardımlar ile her türlü Devlet yardımlarından mahrum bırakılacağı yönünde uyarılacaktır.
Ayrıca yazılan cezaların tahsilatının takibi ve etkinleştirilmesi için Vergi Dairesi Müdürlüklerince gerekli tedbirler alınacak ve Valilik Makamı (Özel Kalem Müdürlüğü) aylık olarak bilgilendirilecektir. Kimlik tespiti sırasında ikametleri tespit edilen dilencilerden İlimiz sınırları içinde bulunanlara Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı mobil ekiplerce ziyarette bulunularak dilenme sebepleri net olarak ortaya konulacaktır. Ayrıca aile içi şiddet, çocuk istismarı, uyuşturucu kullanımı, kadına karşı şiddet, bakıma muhtaç engelli ya da yaşlı olup olmadığı konularında geniş kapsamlı bir rapor hazırlanacaktır. Kişi ihtiyaçtan dileniyorsa Belediyeler ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca yardım yapılacaktır.
İlimizde bulunan Suriyeli yabancılardan gerek suça karışmış, gerekse diğer nedenlerle kamu düzeni ve kamu güvenliği açısından tehdit oluşturduğu değerlendirilenler ile uyarılara rağmen dilencilik, sokakta yaşama vb. faaliyetlerde bulunan yabancıların, ülkelerine geri dönmek istememeleri halinde Valilikçe yapılacak değerlendirmeye bağlı olarak İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine kolluk refakatinde sevkleri sağlanacaktır.
Sadece zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla geçici bir çözüm olarak dilencilik yapanları yakalayan kolluk ve zabıta ekipleri tarafından, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yönlendirilecek ve bu birimler tarafından gerekli incelemeler ivedilikle yapılacak ve ihtiyaç içerisinde bulunan bu vatandaşlarımızın sosyal yardımlar, gelir getirici faaliyetler ve İŞKUR programlarından faydalanmaları sağlanacaktır denildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.