Aydın'da hekimlerden siyah çelenkli protesto

Aydın'da hekimlerden siyah çelenkli protesto

Aydın Tabip Odası öncülüğünde bir araya gelen sağlık çalışanları, Dr. Kamil Furtun’un öldürülmesine tepki göstermek için İl Sağlık Müdürlüğüne siyah çelenk bıraktı.

Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi’nde görevi başındayken uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Göğüs Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Kamil Furtun, Efeler ilçesinde Aydın Tabip Odası öncülüğünde düzenlenen eylemle anıldı. Saldırıya tepki göstermek için bu gün iş üretmeyen doktorlar, Aydın Devlet Hastanesi poliklinikleri önünde toplandı.
Çeşitli sendika ve sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği eylemde açıklama yapan Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın, “Dr. Kamil Furtun, silahlı bir saldırı sonucu öldürüldü. Kendisine tanrıdan rahmet, yakınlarına ve tüm sağlık camiasına baş sağlığı ve sabırlar diliyoruz. Yüreğimiz acı ve öfke dolu. Meslektaşımızın görev yaptığı hastanede hunharca katledilmesini nefretle kınıyoruz. Biliyoruz ki bu münferit bir vaka değil. Daha 1 ay kadar önce Manisa Salihli’de çalışan Dr. Yener Bakan çalıştığı hastanede kurşunlanarak ağır yaralandı, halen hastanede yatarak tedavi görmekte. Son bir yılda Sağlık Bakanlığı Beyaz Kod hattına bildirilen şiddet vaka sayısı 11 bin 174. Biz çok iyi biliyoruz ki bu uygulamadan hiçbir şey çıkmayacağına inanan, sağlık bakanlığı ve yöneticilerine güvenmeyen, şiddet görüp de bildirmeyen en az bir o kadar daha sağlık çalışanı var. Ve bugün itibarı ile sağlık hizmetlerinde şiddet diğer tüm iş kollarından 16 kat daha fazla hale geldi. Hasta bakmaya, ameliyat yapmaya korkar hale geldik. Çünkü acil servislerde polikliniklerde, yoğun bakımlarda, hastane koridorlarında, ASM merkezlerinde tehdit ediliyor, saldırıya uğruyor, bıçaklanıyor, öldürülüyoruz. Acı ile doluyuz; yılların emeği ile yetişmiş, kendi ailesinden, eşinden, çocuklarından çaldığı vakitlerle hastalarına faydalı olmaya çalışan ve halkımızın sağlığı için gece gündüz fedakarca hizmet vermeye çabalayan çok kıymetli meslektaşlarımız için göz yaşı döküyoruz. Öfke ile doluyuz; çünkü biliyoruz ki her geçen gün artan ve canımızdan can alan sağlıkta şiddet olaylarını önlemek için pek çok şey yapılabilir, yapılabilirdi. Niyetler, hedefler, planlar bu yönde olsaydı Göksel’imiz, Ali’miz, Ersin’imiz, Melike’miz, Kamil’imiz bugün bembeyaz önlükleri ile hastane koridorlarında halkımızın sağlığı için koşturmaya devam ediyor olabilirlerdi” dedi.
“Uyardık, ‘Artık Yeter’ dedik, sağlıkta gün be gün artan şiddete karşı; duymadılar” diyen Dr. Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Acil taleplerimizi ilettik; görmezden geldiler. Türk Ceza Kanununa ek maddeler önerdik, yok saydılar. Açıklamalar, eylemler, toplantılar yaptık; Sağlık Bakanlığı’nın önünü aşındırdık, Meclis Komisyonu’nda sunumlar yaptık, dikkate almadılar. Şiddete uğrayan sağlık emekçileri için acil şiddet hattı kurmak zorunda kaldık, yetkililer önemsemediler. ‘Hazırladığınız raporun gereğini yapın. Sağlıkta şiddeti önlemek için sahici adımlar atmaya başlayın. Yarın çok geç olmadan’ diye haykırdık; ciddiye almadılar. Dr. Ersin Arslan’ın ölümünden bu yana sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik hiç bir geçer tedbir alınmamıştır çünkü Sağlık Bakanlığı sağlıkta dönüşüm için şiddete ihtiyaç duymaktadır. 1 Haziran 2015 Pazartesi günü bütün Türkiye’de bütün sağlık kurumlarında yastayız, isyandayız. Sürekli olarak şiddete uğradığımız, dövüldüğümüz, vurulduğumuz hastane binalarına girmiyoruz. Sağlık ortamındaki şiddeti kabul etmediğimizi, doğru bulmadığımızı, bunların sıradan ve olağan hale getirilmesine izin vermeyeceğimizi buradan tüm kamuoyuna ilan ediyoruz. Göstermelik yasal düzenlemeler değil samimiyet istiyoruz. Güvenli ve huzurlu bir yerde görev yapmak sağlık çalışanların hakkıdır. Bizler eksiksiz olarak ‘iş ve yaşam güvencesi’ istiyoruz. Kalbimiz buruk, gözlerimiz yaşlı, boynumuz mahcubiyetten bükük bir halde uğurluyoruz meslektaşımız Dr.Kamil Furtun’u. Başımız sağ olsun”
SİYAH ÇELENK BIRAKILDI
Aydın Devlet Hastanesi’ndeki basın açıklamasının ardından silah çelenk ve pankartlarla İl Sağlık Müdürlüğü önüne kadar yürüyen sağlık çalışanları, burada son dönedeki saldırılarda hayatını kaybeden sağlıkçıların isimlerini tek tek okudu. Hayatını kaybeden sağlıkçılar için saygı duruşunda bulunulmasının ardından, Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın ve sendika temsilcileri İl Sağlık Müdürlüğü’nün girişine siyah çelenk bıraktı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.