Aydın’da Ozanlar Aşıklar Şöleninde buluştu

Aydın’da Ozanlar Aşıklar Şöleninde buluştu

Aydın’da Ozanlar Aşıklar Şöleninde buluştu


Gerçek Gazetesi
Hamdi AKGÜL

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla; Aydın Aşıklar ve Ozanlar Derneği tarafından düzenlenen 'Aydınlı Aşık Ömer'i Anma ve Aşıklar Şöleni' nedeniyle Dede Korkut'tan günümüze 5 bin yıllık geçmişe dayanan aşıklık geleneğimiz Aydın'da yaşatıldı.
Geçtiğimiz Cumartesi akşamı Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kültür Merkezi Salonu'nda yapılan Aşıklar Şöleni'ne ev sahibi Aşık Muhsin (Özen) Yaralı'nın yanı sıra; yurdumuzun değişik illerinde yaşayan aşıklardan; Selahattin Kazanoğlu (Antalya), Temel Turabi, (Bursa), Arif İnan Yıldırım (Konya), Yakup Temeli (Ankara) ve Murat Derdiyar (Yozgat) katıldılar. Aşıkların kendi eserlerinden oluşan türküler, 15 hece ile söylenen çok zor bir dal olan divan ile başlayıp, "Hoş geldiniz" bölümünden sonra atışmalara geçildi. Atışmalar, taşlamalar, letdeğmez (dudak değmez) ve Köroğlu gibi geçmişte yaşamış ünlü ozanların koçaklama (kahramanlık türküleri) eserleri de aşıklar tarafından seslendirildi.
Aşıklar Şöleni'nin sunuculuğunu Kenan Çiftçi yaparken, Davazlı Süleyman İncedal ve Budak Kaleni kendi şiirlerini okudular. Türk kültürüne hizmet ödülünü almak için Aydın'a davet edilen Metin Tokis aşıklara ayak verdi.
Özkayder Başkanı Aygül Mutlu, Aydın Yazarlar ve Şairler Derneği Başkanı Şükrü Öksüz ve Söke Şairler ve Yazarlar Derneği'nden; Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Sarayköylü, yönetim kurulu üyeleri Metin Akdeniz ve Hamdi Akgül'ün yanı sıra Sökeli şairler ve şiirseverler de Aşıklar Şöleni'ni izleyerek destek verdiler. .
Aşıklar Şöleni'nin son bölümünde Kültür Merkezi Salonu'na gelen Ak Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem ile aşıklar arasında güzel bir diyalog yaşandı. Aşıklık geleneğinde bulunan sazla hece ölçülü doğaçlama methiyeler söylenerek ve Türkiye gündemi ile ilgili Milletvekili Mehmet Erdem'e sorular yöneltilerek Aşıklar Şöleni sonlandırıldı.
Aydınlı Aşık Ömer'i Anma ve Aşıklar Şöleni'ne katılan aşık ve şairlere katılım belgesi ödüllerini vermek ve aşıkların sazla yönelttikleri soruları cevap vermek üzere sahneye davet edilen Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Aşıklar ve şairlerle tanışıp tek tek ödüllerini verdi. Yaptığı konuşmada kahramanlık türkülerini dinlerken çok duygulandığını belirten Erdem, "Böyle bir gecede siyasi bir konuşma yapmayı uygun bulmuyorum. Aydın; efeler, kahramanlar ve evliyalar diyarıdır. Anadolu'nun dört bir yerinde olduğu gibi Aydın'ın her köşesinde, her tepesinde şehitlerin ve evliyaların mezarları var.Dedem Yörük Ali Efe'nin kızanı imiş. Ben de efe torunuyum. Cenab-ı Allah, ilimleri ile yol gösterici olan, canlarıyla ve kanlarıyla bu vatanı bize bırakan şehitlerimizin ve evliyalarımızın yüzü suyu hürmetine Türk Milleti'nin yüzünü inşaallah güldürecek" dedi.
Aşıklar, şairler ve geceye katılan izleyiciler, Aydın Milletvekili Mehmet Erdem'le birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.