Aydın’da sezonun ilk kestanesi Borsa’ya teslim edildi

Aydın’da sezonun ilk kestanesi Borsa’ya teslim edildi

Aydın’da sezonun ilk kestanesi Borsa’ya teslim edildi

Türkiye’de kestane üretiminde ilk sırada yer alan Aydın’da kestane hasadı bu yıl yaklaşık 10 gün erken başladı. Aydın Ticaret Borsası ilk hasadı yapan kestane üreticisi Davut Bayrak’ın ürününü kilosu 25 TL’den satın alıp üreticiyi de altınla ödüllendirdi. Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahri Erdel, dünyanın en kaliteli ve en fazla kestanesinin üretildiği Aydın’da tarıma dayalı sanayiye ağırlık verilmesi gerektiğini ayrıca kestane ağaçlarında görülen kanser vakalarını önlemek için de çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Aydın genelinde başlayan kestane hasadıyla birlikte Aydın Ticaret Borsası sembolik olarak ilk alımı hasadı ilk gerçekleştiren çiftçilerden Efeler İlçesi’ne bağlı Eğrikavak Mahallesi sakini Davut Bayrak’tan aldı. Davut bayrak iki ayrı cinste hasat ettiği yaklaşık 50 kilogramlık kestaneyi Aydın Ticaret Borsası’na getirerek Borsa Yönetimine teslim etti. Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte ilk ürünü teslim alan Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahri Erdel, bu yıl yağışların da etkisi ile ürünün yaklaşık 10 gün erken olgunlaştığını belirtti.
Aydın’da yaklaşık 111 bin 80 dekar alanda kestane ağacı varlığı olduğunu ve yıllık yaklaşık 22 bin ton kestane üretimi yapıldığını belirten Aydın Ticaret Borsası Başkanı Bahri Erdel, her geçen yıl bu rakamın arttığını belirtti. Aydın’ın kestane üretiminde de Türkiye’de lider olduğunu ifade eden Ticaret Borsası Meclis başkanı Bahri Erdel, ilk hasadı yapan üretici Davut Bayrak’a tebrik etti.
“SON ÜÇ YILDA KESTANE ÜZERİNDE ÖNEMLİ ÇALIŞMALARIMIZ OLDU”
Kestanenin Aydın’ın en önemli ürünlerinden biri olduğunu ifade eden Aydın Ticaret Borsası Genel Sekreteri Çimen Mutlu, kestane şekerinin yüzde 70 ürününün Aydın’dan Türkiye’ye dağıldığını belirterek “Son yıllarda kestane ile ilgiliönemli çalışmalarımız oldu. Ayrıca kestane ile ilgili coğrafi işaret tescilimizi aldık. Brüksel’den numaramızı aldık ve başvuru sürecimiz oldukça iyi bir şekilde ilerliyor” dedi.
Kestanenin, Aydın için incir, zeytin ve pamukta olduğu gibi milli ürün olduğunu hatta Aydın’ın bu konuda Türkiye şampiyonu olduğunu ifade eden Aydın Ticaret Borsası meclis Başkanı bahri Erdel, gerek Aydın Ticaret Borsası olarak gerekse Aydın olarak kestaneye sahip çıkmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyerek herkesin de bu ürüne sahip çıkmasını istedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.