Aydın'da sigarayla mücadele devam ediyor

Aydın'da sigarayla mücadele devam ediyor

Aydın'da sigarayla mücadele devam ediyor

Aydın Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Kasım Çetin, Aydın genelinde ’Dumansız Hava Sahası’ projesi kapsamında sigarayla mücadelelerinin sürdüğünü belirtti.
Halk Sağlığı İl Müdürü Kasım Çetin, yaptığı açıklamada; "Türkiye’de 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’un kamuya açık bütün kapalı alanlarda uygulanmaya başlamasıyla birlikte 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren tütün ile mücadelede yeni bir dönem başlamıştır. Dünyada ve Türkiye’de en önemli Halk Sağlığı sorunları arasında yer alan tütün ürünlerinin kullanımı konusunda bu tarihten itibaren ülkemizde daha bilinçli, bilgili ve duyarlı çabalar tütün mücadelesini güçlendirmektedir. Tütün ile mücadelenin sigaraya hiç başlamamak, içenlerin bırakması ve pasif etkilenimden korunmak gibi üç temel stratejisi bulunmaktadır. Her biri diğeri kadar önemli olan bu stratejilerin içerisinde ülkemizde 4207 sayılı Kanun’un uygulanmaya başlamasından sonra sigara içenlerin bu davranışlarından uzaklaşma niyet ve girişimlerinde artış meydana gelmiştir. Halkın büyük bir bölümü en çok tüketilen sigara kullanımının sağlığa nedenli zararlı olduğunun farkındadır ve özellikle Temmuz 2009 tarihinden sonra sigara içenlerin bu davranışlarını bırakma girişimlerinde artma eğilimi bulunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre de benzer şekilde kapsamlı tütün kullanımı yasağı bulunan ülkelerde yasanın çıkmasından sonra bireyler sigara içme davranışından kurtulmaya çalışmaktadır” dedi.
Aydın Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Kasım Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) önderliğinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı sağlık, sosyal, çevresel ve ekonomik sorunlara karşı yürütülen mücadele kapsamında tüm dünya ülkelerinde her yıl 31 Mayıs günü belirlenen tema kapsamında Dünya Sigarasız Günü olarak kutlanmaktadır. Tütün kontrolünde temel amaç; tütün ürünleri tüketiminin başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklarla ispat edilmiş sebep-sonuç ilişkisi nedeniyle kullanım yaygınlığı dikkate alınarak, tüketimi azaltmak, özellikle çocuklar ve gençler başta olmak üzere tütün tüketimine başlamayı önlemek ve başkasının tükettiği sigara dumanından dolayı pasif etkilenimi ortadan kaldırmaktır. 2016 yılının Tütünle Mücadele Yılı olması sebebi ile Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak 12-31 Mayıs 2016 tarihleri arasında ‘Yaşasın Dumansız Hava Sahası’ temalı futbol turnuvası düzenlenmiş olup, halen turnuvamız devam etmektedir”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.