Aydında Talasemi

Aydında Talasemi

TALOTIR, AYDIN'DA HALKA VE SAĞLIK PERSONELLERİNE TALASEMİ KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARINA BAŞLADI

Aydın"da 141 hasta, 6 bin 177
Talasemi taşıyıcısı tespit edildi
Gerçek Gazetesi
Türkiye Talasemi Federasyonu tarafından tefriş edilerek ülke çapında 24 ili kapsayan turuna çıkan Talotır bugün sabah saatlerinde düzenlenen törenle Aydın'daki eğitim çalışmalarına başladı.
Atatürk Meydanı'na park edilen Talotır'ın Aydın'daki eğitim programına başlaması dolayısıyla düzenlenen törene Aydın Valisi Mustafa Malay, İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu, sağlık müdürü yardımcıları, sağlık görevlileri ve vatandaşlar katıldı.
Aydın İl Sağlık Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada,
Talotır tarafından düzenlenen eğitim çalışmasının amacının halk arasında Akdeniz Anemisi olarak bilinen Talasemi hastalığın karşı halkı bilinçlendirmek. Kalıtım yoluyla anne ve babadan çocuklara geçen ve tedavisi mümkün olmayan bir kan hastalığı olan talaseminin özellikle Akdeniz ülkelerinde yaşayan insanlar arasında yaygın olduğu ve 3 ayrı çeşidi bulunduğu bildirildi.
Aydın'da talasemi taşıyıcılığının yaygın olarak görüldüğünü belirten yetkililer eğitim çalışmalarının 3 gün boyunca devam edeceğini belirttiler. 8 Mayıs 2007 tarihinde İstanbul'da başlatılan Talotır Projesi kapsamında eğitim çalışmalarının, talaseminin yoğun olduğu 24 ilde devam edeceği bildirildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2000 yılından bu yana Hemoglobinopati Kontrol Programı çerçevesinde talasemi çalışmaları yürütüldüğünü belirterek İlimizde Aydın Merkez ve Nazilli İlçemizde olmak üzere iki adet Hemoglobinopati Tanı Merkezi mevcuttur. İlimizin talasemi hastalığı yönünden hassas bir bölgede olması nedeniyle hastalığın tespit ve takibinin yapılabilmesi sosyal bir zorunluluk haline gelmiştir. Konu 24 Ekim 2000 tarihinde İl Umumi Hıfzıssıha Meclis gündemine getirilmiş, tüm belediyelerde encümen kararı aldırılarak evlenecek olan çiftlerin talasemi yönünden taramalarının yapılmasına karar verilmiştir. Aydın'da Kasım 2007 itibariyle toplam 105 talasemi hastası, diğer hemoglobinopatilerle birlikte toplam 141 hasta, 6 bin 177 talasemi taşıyıcısı vardır. 2007 yılında evlilik öncesi 14 bin 121 kişi taranmış, bunlardan 402 'si Talasemi taşıyıcısı.tespit edilmiştir. 2007 yılında Evlilik Öncesi Testlerimiz ile 18 çift, Evlilik Sonrası Tetkiklerimiz ile 11 çift tespit ettik. Takip ettiğimiz çiftlerden 10 'u prenatal tanıya gönderildi, Talasemi Mjor tespit edilenlerden 3 gebelik sonlandırıldı, 2 gebelik ise ailenin isteği doğrultusunda devam etmektedir dedi. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.