AYDINDAKİ  TARİHİ CİHANOĞLU MEDRESESİ   KADERİNE TERKEDİLDİ...!

AYDINDAKİ TARİHİ CİHANOĞLU MEDRESESİ KADERİNE TERKEDİLDİ...!

AYDINDAKİ TARİHİ CİHANOĞLU MEDRESESİ KADERİNE TERKEDİLDİ...!



Gerçek Gazetesi MEHMET ÖZÇAKIR
Aydın Merkez Köprülü Mahallesi'nde Müderris Cihanoğlu Abdülaziz tarafından 1756 yılında yaptırılan Cihanoğlu Camisi'nin bahçe içindeki Medresesi yakın tarihte yapılan restorasyona rağmen metruk bir halde kaderine terk edildi.
1. Dünya Savaşı sırasında depo olarak kullanılan ve 1919 Yunan işgali sırasında zarar gören yapı, 1950 yılında onarılmıştı.
1954 yılında yeniden onarılarak Vakıflar Öğrenci Yurdu haline dönüştürülen ve en son 3 yıl önce Vakıflar Bölge Müdürlüğünce tekrar cami ile beraber yapılan yenileme sonucu Medresde bölümünün kullanımı Aydın Belediyesi'ne devredilmişti.
Geçen 2 yıl boyunca Sakatlar Derneği tarafından bir bölümü dernek hizmet binası olarak kullanılan yurt binası, derneğinde taşınması ile tamamen terk edilmiş metruk halde kaderine terk edildi.
40 yıl önce Aydın'ın yerel gazetesi SES 'te yayınlanan bir haberde "Yaşları 7 ile 16 arasındaki kimsesiz çocukları cemiyete hazırlayan ve öğrenci yurdu olarak kullanılan yurtta 100 öğrenci barınıyordu. Burada barındırılan talebeler istikbale iyi hazırlanmaları için küçük sanat erbabının yanına çırak verilerek, sanat sahibi olmaları içinde yurt yöneticileri büyük çaba harcamaktadır." deniliyor.
Uzun yıllar eski haliyle önce kimsesiz çocuklara, sonradan da orta öğretim öğrencilerine yurt olarak hizmet veren, hatta Bedrettin Dalan ile Recep Yazıcıoğlu'nu da misafir eden eski medresede incelemelerde bulunan İnşaat mühendisi Mehmet Özçakır, terkedilmiş durumdaki tarihi yapının camlarının kırıldığını, hırsızların cirit attığını, özellikle geceleri tamamen kontrolsuz olduğunu tespit ederek, "Hep tarihi yapıların restore edilmediğinden şikayetçi olurken, vakıflarca restore edilen medresenin bu kez kullanılamaması ve terk edilerek metruk hale dönüşmesi çok daha üzücü" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.