Aydın'daki tüm okullar zilsiz eğitim uygulamasına geçecek

Aydın'daki tüm okullar zilsiz eğitim uygulamasına geçecek

Aydın’daki tüm okullarda zil uygulamasının kaldırılması için hazırlanan “Zihinlerde Eğitim, Bireylerde Özdenetim” projesi kapsamında çalışmalar devam ediyor.

“Zihinlerde Eğitim, Bireylerde Özdenetim” proje çalışmasının tanıtım toplantısı İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları Yasemin Yılmaz ve Yücel Mavi başkanlığında Aydın Öğretmenevinde yapıldı.
Aydın’daki tüm okullarda ‘Zilsiz Eğitim’ uygulamasının hayata geçirilmesi için yapılan toplantıda konuşan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yasemin Yılmaz, “İnsanları diğer canlılardan ayıran en önemli özelliği düşünebilmeleridir. İnsanoğlunun kendisine en yakışan ve layık olduğu davranış biçimi ile muamele görmesi için de düşünmeye ve çalışmaya ihtiyaç duymaktayız. Bizler otokontrol sistemi gelişmiş, öz güvenli bireyler yetiştirmeyi hedefledik. Öğrencilerimizin zil gibi herhangi bir uyarana tabi olmadan, okulun ortak saatine bağlı kalarak derse giriş ve çıkış zamanını ayarlayabilme becerisi kazanmaları, hem kendilerine güvenlerini sağlayacak hem de sorumluluk bilinç düzeylerini artıracaktır. Bu konuda öğrencilerimize güvendiğimizi göstermek istiyoruz. Eğitimde, çocukları iyi motive etmek ve hedef vermek onları başarıya taşımada oldukça önemlidir. Öğrencilerimize zil sesi olmadan otokontrolleriyle derse zamanında girip çıkmalarını hedef gösterip iyi motive ederek özgüvenlerini artırmak istiyoruz. British Columbia Üniversitesi’nde Adele Diamon’un yaptığı bir araştırmada; Hem okul hem de iş hayatında otokontrolün başarıya katkısının IQ ‘dan çok daha önemli olduğu sonucuna varıldı. Yine Stanford Üniversitesinde Prof Dr. Walter Mischel yaptığı bir araştırmada; Bir grup öğrenciyi bir odaya alıyor ve masanın üzerine lokum bırakıyor. Öğrencilere lokumu yiyebileceklerini ancak yemezlerse daha iyi olacağını ve döndüğünde bir lokum daha vereceğini ifade ediyor. Araştırmacı odaya döndüğünde öğrencilerin yüzde 70’inin kendilerini kontrol edemeyerek lokumları yediğini görüyor. Yıllar sonra araştırmacı öğrencileri buluyor ve lokumu yemeyenlerin yiyenlere göre okul başarılarının daha yüksek olduğunu, iyi okullarda okuduklarını, iyi üniversitelere gittiklerini ve iyi para kazandıklarını tespit ediyor. İşte bu ve diğer birçok araştırmaların ışığında otokontrolü gelişmiş başarılı bireyler yetiştirebilmek çabası içerisinde elimizden geldiğince elbirliği ile çalışmalıyız” diye konuştu.
İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yücel Mavi de, “Zihinlerde Eğitim, Bireylerde Özdenetim proje çalışmasıyla özdenetim becerisi kazandırılmış bireylerin kaliteli, planlı ve başarılı yaşamaları amaçlanmaktadır. Bir başkasının zamanını çalmaya hakkımız yoktur. Bu yüzden zaman yönetimi konusunda daha titiz davranılması zamanın değerini bilerek her anın planlanması açısından da yararlı olacaktır. Bizim projemizde tamamen zil uyaranı olmadan uygulamak esastır. Bu projeyle biz özgüveni yüksek kendine güvenen nesiller yetiştirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Toplantıya, pilot uygulaması yapılması planlanan Aydın Lisesi, Murat- Hale Küçükoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Gazipaşa Ortaokulu, Mustafa Kiriş Ortaokulu ve Yahya Kemal Beyatlı İlkokulundan idareci, rehber öğretmen, okul meclis başkanı ile okul aile birliği başkanları katıldı. Uygulama okullarına Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü Arge birimi proje sorumluları tarafından okul proje yürütücülerine projenin içeriği, amacı, hazırlık aşamaları, riskleri ve uygulama yöntemleri hakkında bilgiler verildi.
2014 -2015 eğitim öğretim yılında zilsiz eğitim uygulamasını gerçekleştiren Söke Cumhuriyet Anadolu Lisesi ile Efeler Aydın Lisesi idarecileri eğitim açısından olumlu sonuçlarla karşılaştıklarını bildirerek uygulama çalışmaları ve sonuçları hakkında konuşmalar yapıldı. Ar-Ge ekibi tarafından gerçekleştirilecek ziyaretlerde anket ve görüşme formlarıyla raporlama çalışmasının yapılacağı bilgisi verildi. Sonuçlar doğrultusunda projedeki olumlu ve olumsuz sonuçların değerlendirileceği, uygulamadaki yeni düzenlemeler ile Aydın’daki tüm okullarda Zilsiz Eğitim uygulamasına geçilebileceği dile getirildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.