Aydın'ın milli meyvesi incirin olması bu sineklerin çalışmasına bağlı

Aydın'ın milli meyvesi incirin olması bu sineklerin çalışmasına bağlı

Sıcak havalarda insanların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen sinekler Aydın’da para ile satılıyor.

Dünyanın en kaliteli incirinin yetiştiği Aydın’da sinekler incir meyvesinin olgunlaşması için kullanılıyor. Semt pazarlarında kurulan erkek sinek pazarları incir üreticilerinin uğrak yeri haline geliyor. Sezon boyunca devam eden ve adına adına ilek, boğa, erkek incir de denilen sinekli ürünler Aydınlı incir üreticisi için hayati önem taşıyor.
Dünyanın en kaliteli ve en çok incirinin üretildiği Aydın’da incir üreticileri için sinek pazarı kuruluyor. Her gün kilosu değişen içinden çıkan sineğin yoğunluğuna göre kalitesi artan ve adına ilek adı verilen ürünler erkek incir ağacından toplanıyor. Aydın’ın incir üretiminin olduğu her ilçede ilekleme sezonu boyunca hergün sabah akşam kurulan ilek pazarı aynı zamanda bölgede ekonomik hareketliliği de sağlıyor.
İncir üreticileri tarafından çuvallarla alınıp bahçelere götürülerek incir ağaçlarına asılan ilklerden çıkan sineklerin önemli bir işlevi yerine getirdiğini belirten incir üreticileri incir meyvesinin bu sinekler sayesinde tozlaştığını ve ileklenmeyen incirlerde tad olmadığını belirttiler.
Aydın’da mevsimin durumuna göre Haziran ayının ilk haftası ile Temmuz ayının ilk haftasına kadar devam eden ilekleme işlemi nedeniyle ilçe merkezleri ve üretimin yoğun olduğu köylerde ilek pazarı kuruluyor.
Aydınlı incir üreticilerinden Necmettin Altınkaya, alıcı, satıcı ve eldeki ilek miktarının durumuna göre fiyatların hergün değiştiğini belirterek 5 TL ve üzeri satışların ilekcilerin yüzünü güldürdüğünü belirtti. Bu yıl son zamanlarda ve yüksek kesimlerin ileklenmesi döneminde ilek sıkıntısı yaşanmasının muhtemel olduğu belirtilirken, Aydın’da ile pazarlarında gün boyu yoğunluk yaşanıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.