Aydınlı İş Adamları Gambiya'yı fethetti

Aydınlı İş Adamları Gambiya'yı fethetti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika ülkelerine düzenleyeceği gezi öncesinde Gambiya Cumhurbaşkanının resmi davetlisi olarak bu ülkeye giden AK Parti Aydın Milletvekili Semiha Öyüş ve Aydınlı işadamları karşılıklı görüşmeler gerçekleştirdi.

ürk iş adamları, heyet başkanlığını AK Parti Aydın Milletvekili Semiha Öyüş’ün yaptığı Gambiya-Türkiye İş Formuna katılarak önemli anlaşmalara imza attı. Gambiya Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh’in resmi davetlisi olarak bu ülkeye giden Türk heyetine başkanlık eden Semiha Öyüş, devlet töreni ile karşılandı. Türkiye’nin Gambiya Büyükelçisi Ergin Soner’in de hazır bulunduğu karşılamada Öyüş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamını iletti.
4 gün süren geziye Aydın Vali Yardımcısı Bahri Tiryaki, ADÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Yrd Doç Dr. Mücahit Avcil, ADÜ Öğretim Üyesi Doç Dr. Mesut Kırmacı, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bahri Erdel, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Ülgen, Aydın Ticaret Borsası Proje Biriminden Hatice Gülpınar, ASTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş, ASTİM OSB Müdürü Erdem Bilgili, Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Kanat Ay Karul, Mustafa Fatih Erkul, Emine Denizhan Sandıklılı ve Kaan Şahbaz’ın yanı sıra Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı ile Denizli ve Konya’dan iş adamları katıldı.
Sağlık başta olmak üzere sanayi ve turizm alanlarında ikili anlaşmaların imzalandığı Gambiya-Türkiye İş Formunda konuşan Semiha Öyüş, halklar arasındaki kardeşliğe dikkat çekti. Özellikle 2002 yılında iktidara gelen Ak Parti hükümetlerinin Afrika ülkelerinde yaşayanlara karşı sıcak ve dostane ilişkiler geliştirdiğine vurgu yapan Öyüş, bu tür ziyaretlerle de bunun pekiştirildiğini kaydetti. Türk heyetini ülkelerinde ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti dile getiren Gambiya Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh, iki ülke arasında son yıllarda artan ilişkilerin diğer Afrika ülkelerine de örnek olduğunu belirtti.
Ak Parti Aydın Milletvekili Semiha Öyüş’ün başkanlığını yaptığı heyetle birlikte geziye katılan iş adamları, önemli anlaşmalara imza attı. Özellikle sanayi ve inşaat alanında yapılan anlaşmalara göre Gambiya Cumhuriyeti, daha önce Fransa’dan temin ettiği çimento ihtiyacının büyük bir bölümünü Söke’de bulunan bir fabrikadan alacak. Bunun yanında, tarım alanında kullanılmak üzere Alpler Pulluk ile de yüklü alım anlaşmaları yapıldı. Sağlıkta ise Adnan Menderes Üniversitesi ile karşılıklı sağlık protokolü imzalandı. Buna göre Gambiya vatandaşlarına Adnan Menderes Üniversitesinde tedavi olma imkanı sunulmuş oldu. Bunların yanında, Gambiya Cumhuriyeti ile turizm ve sanayi alanlarında da işbirliği anlaşmaları imzalandı.
2016 GAMBİYA-TÜRKİYE İŞ FORMU KUŞADASI’NDA
Birincisi bu yıl yapılan Gambiya-Türkiye iş formunun önümüzdeki yıl Kuşadası’nda yapılması karara bağlandı. Konuyla ilgili bilgi aktaran Semiha Öyüş, iki ülke arasında devam eden dostluk ilişkilerinin 2016 yılında yapılması planlanan bu organizasyon sayesinde gelişeceğini ifade etti. Öyüş ayrıca, yüzde 90’ı Müslüman nüfusa sahip Gambiya ile Türkiye arasında 2002 yılından sonra başlayan ikili görüşmelerde bugüne kadar önemli mesafeler kaydedildiğini belirtti.
SENEGAL’DE TÜRK COŞKUSU
Gambiya ziyaretinden sonra Senegal’e geçen Türk heyeti burada da Cumhurbaşkanı Macky Sall tarafından kabul edildi. Senegal’de de bir dizi ziyaretlerde bulunan Semiha Öyüş başkanlığındaki Türk heyeti, birçok alanda karşılıklı işbirliği anlaşmalarına imza attı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.