AYDINLI TABİPLERDEN AİLE HEKİMLERİ UZUN VE ESNEK ÇALIŞMAYA TEPKİ

AYDINLI TABİPLERDEN AİLE HEKİMLERİ UZUN VE ESNEK ÇALIŞMAYA TEPKİ

AYDINLI TABİPLERDEN AİLE HEKİMLERİ UZUN VE ESNEK ÇALIŞMAYA TEPKİ

Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu, aile hekimlerine yönelik uygulanması gündemde olan uzun ve esnek çalışma saati sistemine tepki gösterdi.  
  Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın, yaptığı açıklamada, “Sağlık Bakanı yaptığı açıklama ile Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanları, ilk aşamada Cumartesi - Pazar dahil her gün 12 saat ardından da bankamatik gibi 7 gün 24 saat çalışacaklar diyor. Yani ASM çalışanları canlarını dişlerine takıp hiç durup dinlenmeden sürekli çalışacaklar. Uzun süreli ve esnek çalışma sadece madenlerde ve inşaat sektöründe değil sağlık hizmet alanında da ölümlere varabilecek iş kazalarının en önemli nedenlerinden bir olarak kabul görüyor. Üstelik sağlık hizmeti sunarken yaşanacak iş kazaları hem sağlık çalışanını hem de hastanın yaşamına mal olabiliyor. Toplumun sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaşabiliyor. 24 saat açık kalacak ASM’lerdeki sağlık çalışanının can güvenliği sağlanabilecek midir? Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın, Aile Hekimliğine geçişle birlikte öncelikle birinci basamak sağlık hizmetlerinde ve tüm sağlık hizmetlerinde yarattığı tahribat her geçen gün daha fazla hissediliyor. Kızamık salgınlarından, hastane acillerinde yaşanan yoğunluğa, anne ölümlerinde yaşanan artıştan, kayıtsız binlerce insanın birinci basamak sağlık hizmeti alamayışına, çalışanların her geçen gün aleyhlerine değişen çalışma koşullarına dek sorunlar giderek artıyor” dedi.
  Avrupa ülkelerinde çalışanların haftalık çalışma saatlerinin 40 saatin altına indirilmesinin tartışıldığına işaret eden Dr. Aydın, “Sağlık çalışanlarının ASM ve TSM’lerde Cumartesi Pazar demeden 7x24 saat çalıştırılması için yapılan hazırlıklar, hem sağlık çalışanının temel haklarını geriletecek, hem de toplum sağlığına zarar verecektir. Adana örneğinde yapılan çalışmayı unutmamak gerekir. 530 nöbetin 227’sine gidilmiş olup toplam 22 hastaya bakılmıştır. Nöbet başına 0,096 hasta düşmektedir. Böyle bir lükse sahip değiliz. Çalışanların ve üyelerinin hakları için mücadele eden, bunun için var olan TTB ve Tabip Odaları, ideolojik yapılar olarak tanımlayıp, itibarsızlaştırmaya çalışan Sağlık Bakanlığı’na, artık bayatlayan bu sözlerin etkisinin kalmadığını hatırlatırız. TTB, Tabip Odaları çalışanların ve üyelerinin en temel haklarını savunan ideolojiyi benimserken, Hükümet; işverenin haklarının savunuculuğunu yapıp, çalışanların ölümlerine, ağır koşullarda çalışmalarına seyirci kalarak, bu uygulamaları desteklemektedir. ASM çalışanları toplumun sağlık hakkını, kendi temel haklarıyla birlikte savunuyor, bundan sonra da savunmaya devam edecektir. Tıpkı ASM çalışanlarına dayatılan hastane nöbetlerinin, çalışanlar tarafından işlevsiz hale getirilmesi gibi, ASM ve TSM’lerde 12, 24 saat çalışma uygulamalarınız hayata geçemeyecektir. Buna izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.